Kun få danskere valgte søndag at betale til Folkekirkens Nødhjælps landsindsamling via mobiltelefonen. Men Liselotte Lyngsø, fremtidsforsker og direktør i innovationsfirmaet Future Navigator, mener kun, at det er starten, og der er ingen grund til skuffelse over resultatet.
– Sådan er det med danskerne. Det går lidt trægt i starten, men så sker der en eksponentiel vækst. Allerede til næste år, tror jeg, at der vil være dobbelt så mange, som betaler med betalingsmåder som MobilePay. Minimum, siger Liselotte Lyngsøe.
Ved Folkekirkens Nødhjælps landsindsamling blev der indsamlet 13 millioner kr., og heraf blev kun 86.000 kr. indsamlet over MobilePay.
Mobil overtager sedler og mønter
Liselotte Lyngsø peger på, at det i dag kun er 53 procent af danskerne, som ejer en smartphone. Men allerede i år 2017 forventer hun, at alle danskere vil have en smartphone. Derfor vil betalingsmåder som MobilePay blive et mere og mere naturligt alternativ til mønter og sedler, så landsindsamlingerne bliver nødt til at følge med de nye trends for at overleve.
– Vi regner med, at kort- og kontantbetalinger forsvinder helt i løbet af nogle år. Vi regner med, at det i løbet af de næste par år er det den måde, vi vil betale på, lyder det fra fremtidsforskeren.
Men man kunne godt forestille sig om ti år, hvis der virkeligt er færre kontanter, at man vil gå rundt og banke på dørene og samle ind med mobiltelefoner. Det er ikke utænkeligt.
Finn Christensen, projektchef i Kræftens Bekæmpelse
Folkekirkens Nødhjælp er frontløbere
Selvom betalingsordningen ikke rykkede betydeligt ved resultatet for landsindsamlingen, er Kampagneleder i Folkekirkens Nødhjælp, Loa Bendix, tilfreds.
– Jeg synes, at 86.000 er mange penge, så på mange måder er det et meget fint beløb. Det er et godt tilbud til donorerne, at de kan bruge den her form.
Læs også: Ekspert ser potentialet i ny forbrugerapp
Kampagnelederen peger også på, at MobilePay endnu er en ret ny ordning, som nok skal få mere fodfæste i fremtiden. Hun ser desuden betalingsmåden som en god måde at udfylde alle huller i betalingsmulighederne, så alle har mulighed for at bidrage i indsamlingerne.
– Vi ønskede at fange nogle af dem, som ikke har mønter. Når vi går rundt mellem husene er der mange, som ikke har nogen kontanter på sig. Så giver vi dem et girokort, men vi ved bare, at den ender i papirkurven. MobilePay er en ekstremt enkel betalingsform, fortæller Loa Bendix.
Kræftens Bekæmpelse med på vognen
Også Kræftens Bekæmpelse vil nu forsøge sig med MobilePay i deres kommende landsindsamling d. 6. april.
Men ifølge Finn Christensen, projektchef i Kræftens Bekæmpelse, har Kræftens Bekæmpelse ikke oplevet det samme problem som Folkekirkens Nødhjælp med, at danskerne har færre kontanter på sig.
– Vi har i mange år fået at vide, at danskernes kontantbeholdning er dalende. Det er en trussel imod landsindsamlingerne, som er baseret på kontanter. Ikke desto mindre er det ikke en tendens, vi har kunnet se, når vi laver landsindsamlinger, siger han.
Læs også: Forsker: Drop hurtig læseapp til eksamen
Men selvom danskerne stadig har kontanter på lommerne til raslebøsserne, ser Finn Christensen MobilePay som en vigtig betalingsordning i fremtidens landsindsamlinger.
– Men man kunne godt forestille sig om ti år, hvis der virkeligt er færre kontanter, at man vil gå rundt og banke på dørene og samle ind med mobiltelefoner. Det er ikke utænkeligt.