– Migrationsværket er under et ekstremt stort pres, og har bedt regeringen om at indføre en grænsekontrol for at understøtte deres arbejde.
Ordene kom fra Sveriges indenrigsminister Anders Ygeman (S) ved et pressemøde onsdag kl. 20.00.
I selskab af Mikael Hvinlund, kommunikationsdirektør for Migrationsverket, der er den svenske pendant til Udlændingestyrelsen og holder styr på flygtningesituationen i Sverige, annoncerede han, at Sverige indfører en indre grænsekontrol for at få styr på strømmen af asylansøgere.
– Vi har i september registreret omkring 80.000 asylansøgere. Det er lige så mange, som vi registrerede i 2014. Mange personer forsvinder hver dag, og indførelsen af grænsekontrol kan føre til en mere struktureret kontrol, og vi kan få styr på registreringen, sagde Mikael Hvinlund.
Grænsekontrollen er officielt trådt i kraft kl. 12.00 torsdag.
“Vi ser, hvad der sker”
Det er i omegnen af 2.000 flygtninge og migranter, der hver dag i denne tid bevæger sig over Øresund i bil, tog og med færge for at komme til Europas humanitære stormagt, Sverige.
Læs også: TV: Kiropraktor huser kommunens flygtninge
Men hos Øresundsbron, HH-ferries og DSB forholder man sig afventende.
– Vi ved ikke, hvordan det hele kommer til at foregå. Det er kun politiet, der kender detaljerne, så det er stadig vanskeligt at sige, hvordan det kommer til at påvirke trafikken. Men vi har flere medarbejdere på stationen her i dag, fordi vi vil være forberedte, hvis der skulle ske noget, siger Øresundsbroens presseansvarlige Sanna Holmqvist.
Ved færgeovergangen Helsingør-Helsingborg tager man det også med ro.
– Lige nu forventer jeg ikke andet, end at der vil være politi til stede i havnen i Helsingborg. Hvordan de gennemfører kontrollen, det ved jeg ikke endnu, men vi samarbejder naturligvis med myndighederne, og så anbefaler vi vores kunder, at de medbringer legitimation, lyder det fra administrerende direktør i HH-ferries, Jens Ole Hansen.
Og samme melding kommer fra DSB:
– Vi gør vores kunder opmærksom på, at det kan påvirke togtrafikken til Sverige og anbefaler, at man holder sig orienteret samt medbringer sit pas. Og så ser vi, hvad der sker. Det er det vi kan gøre, for det er jo ikke os, der udfører kontrollen, siger Karin Ryo Borberg fra DSB’s kommunikationsafdeling.
Styrkerne rykker til grænsen
Det svenske politi er hovedaktøren i selve aktionen. Og styrkerne er klar.
– Politi fra hele landet kan blive sendt til Skåne, hvor politiet allerede har indsat en stor styrke. Vi har arbejdet med store ressourcer i syd for at klare flygtningestrømmen, holde orden og skabe sikkerhed. Nu flytter vi styrken frem til grænsen.
Sådan sagde politiets pressechef, Börje Öhman, i går onsdag til det svenske nyhedsbureau TT, da indenrigsminister Anders Ygema (S) og Migrationsverkets Mikael Hvinlund begyndte at tale i alvorsord om grænsekontrol. Det har været et hedt debatteret spørgsmål i svensk politik gennem efteråret.
Læs også: Dansk Erhverv: Sådan hyrer du en flygtning
Hos Skåne Politi holder medarbejderne sig klar til opgaven.
Ifølge presseansvarlig Lars Förstall bliver grænsekontrollen et spørgsmål om at kontrollere identiteten på de personer, der kommer, og sørge for at asylansøgere bliver sendt videre til Migrationsverket.
– Det handler om at få styr på systemet. Der er for mange, der er kommet ind de sidste par måneder, der ikke er blevet registreret. Der er mange børn uden voksne, som vi ikke ved, hvor befinder sig, siger han til DR Nyheder.
Alarmen går i Danmark
Nyheden om den svenske grænsekontrol skabte røre i de politiske vande i den danske del af sundet i går aftes.
Knapt var pressemødet med den svenske indenrigsminister Anders Ygema (S) og Migrationsverkets Mikael Hvinlund overstået, før der kom meldinger fra Folketingets partier på de sociale medier.