Unge flygtninge lever i isolation

De seneste år har der været en stor stigning i unge uledsagede flygtninge, der kommer til Danmark. I 2009 fik 86 uledsagede flygtninge under 18 år asyl, og i 2010 var det 142. Det viser tal fra Udlændingeservice. 

»De unge har ofte ingen familie i Danmark. De føler sig derfor ofte ensomme og isolerede,« siger Matilde Lykke, der er frivillig i Dansk Flygtningehjælps ungenetværk DFUNK.  

Det bekræfter Malene Fenger Grøndahl. Hun er journalist og forfatter til bøgerne ‘Flygtningenes Danmarkshistorie’ og ‘I Danmark er jeg født’, som er en bog om unge mønsterbrydere, der også er  etniske minoriteter. 

»Det er en meget speciel situation at komme hertil som en 17-årig afghansk dreng, og det kræver nogle bestemte kompetencer fra kommunerne. Nogle af stederne bliver der taget rigtig meget hånd om dem, men hvis de vil uddanne sig, skal de flytte til de større byer. Det kan være rigtig hårdt, når man lige har skabt et netværk.« siger hun. 

Reza skal fra Sorø til Silkeborg

For at rette fokus mod problematikken laver DFUNK en aktion den 3. december, hvor man kan hjælpe med at transportere Reza fra Sorø til Viborg. Reza er en afghansk dreng, der har fået afsyl, og han skal besøge en ven fra asylcentret, som han ikke har set i to år. De er blevet boligplacerede  i hver sin ende af landet, og de kan først flytte, når der er gået tre år. 

Reza har ikke haft råd til billetten fra Sorø til Viborg, fordi han er på starthjælp, og han har ingen familie i Danmark, der kan hjælpe ham. Reza’s starthjælp svarer ca. til SU, men forskellen er, at det næsten er umuligt at arbejde ved siden af. 

»Vi vil gerne sætte fokus på, at der er mange unge flygtninge, der har en meget isoleret hverdag. Det har de, fordi de er boligplacerede, samtidig med at de fleste er på starthjælp. Derudover synes de unge flygtninge, at det er rigtig svært at lære unge danskere at kende, og det vil vi gerne gøre nemmere,« siger Matilde Lykke.

Indtil videre er der flere unge danskere, der vil transportere Reza i bus, i tog, i bil, og i christianiacykel. Der har også været forslag oppe om, at transportere ham i en luftballon og på æselryg. Man kan melde sig til arrangementet på DFUNK’s facebook-side. 

Læs mere på netavisen her: Ringe infrastruktur forhindrer integration

Læs mere på b.dk her: De udvalgte børn fra Afghanistan