Nu skal der hamstres kaffe

Det dejlige koffeinfix er en uundværlig start på dagen for mange danskere.

Det dejlige koffeinfix er en uundværlig start på dagen for mange danskere. Men der er dog dårligt nyt for kaffenarkomanerne, for i fremtiden vil prisen på kaffe kun gå én vej – lodret opad. 

Optil 60 kroner for en pakke almindelig kaffe. Det er den fremtid, de danske kaffenarkomaner kan se frem til. Øget efterspørgsel, lille høst og spekulation i kaffe på det internationale marked betyder, ifølge nye tal fra kaffebranchen, at prisen for kaffe kommer til at tage et ordentligt hop opad i fremtiden.

Og kaffedrikkere slipper i forvejen ikke billigt. De seneste par år har de danske forbrugere måtte acceptere en fordobling i prisen på de omkring 20 mio. kopper kaffe, der hvert år drikkes i de danske hjem. Og heller ikke på de danske cafeer og barer er prisstigningerne på kaffebønner gået ubemærket hen.

»Det sidste år er de bønner, vi bruger til kaffen, steget med 30 procent. Og går man fire år tilbage, er der tale om en fordobling i indkøbsprisen,« siger Snorre Rubin, som er souschef i kaffekæden Riccos Kaffebar.

Dyrere at være cafégæst

Er man hyppig gæst på de danske cafeer, kan man lige så godt begynde at spare op. For selvom den stigende efterspørgsel, ifølge Snorre Rubin, indtil nu har gjort, at kæden har kunnet holde kaffeprisen nede, vil de fremtidige stigninger på kaffen uundgåeligt komme til at ramme kunderne.

»Selvfølgelig vil priserne i sidste ende stige. Ellers vil vi jo til sidste tabe penge, og så må vi lukke. Og det er der ikke nogen, der har lyst til. Folk vil jo stadig gerne have kaffe,« siger Snorre Rubin.

Danmarks nationaldrik

Der er mange danskere, der bliver ramt, for ifølge Dansk Kaffeinformation drikker hver dansker – uanset alder – i gennemsnit fire kopper varm kaffe hver dag. Skulle man blive kaffetørstig hos naboen eller vennerne, er sandsynligheden for, at der er kaffe i skabet også stor. Det skønnes nemlig, at 98 procent af alle danske husholdninger har kaffe liggende klar i skabet.

Se også TV: Kaffeprisen eksploderer

Og Bøffen i køledisken kan sagtens stamme fra en klon