Ny 3D-skrifttype kan få ordblinde til at læse som alle andre

Ved at tænke i 3D har den ordblinde grafiker Christian Boer udviklet en skrifttype specielt til ordblinde.
Ved at tænke i 3D har den ordblinde grafiker Christian Boer udviklet en skrifttype specielt til ordblinde.

Mange ordblindes problem er, at bogstaverne flyder sammen, når de læser, og at ordene derfor ikke er til at skelne fra hinanden. Det kan den nye skrifttype Dyslexie lave om på.

– Det gælder om at behandle bogstaverne som 3D-objekter. Uanset hvordan man vender dem, må de ikke ligne hinanden. Og gør de det, gælder det om at ændre dem, forklarer Christian Boer, der selv er ordblind og har udviklet den nye skrifttype.

Hollænderen har opfundet et program, som efter 3D-principper viser al tekst på computeren i skrifttypen Dyslexie, som ordblinde kan læse i samme tempo som alle andre. Materialet til Arbejdsmarkedsstyrelsens kampagne ’Videre i teksten’, der blev skudt i gang i går og sætter fokus på IT for ordblinde, er første gang den ses i Danmark.

Ligner almindelig skrift
– Hvis først man har programmet installeret på sin computer, så kan man med en knap få al skrift at se i Dyslexia. Det gælder for eksempel også browsertekst og e-mails, forklarer Mi Storm, der er projektleder på kampagnen.

Læs også: KL: Ordblinde børn behøver ingen diagnose

Skrifttypen prøver i udseendet at efterligne håndskrift, hvor bogstaverne har et mere individuelt udseende, mellemrummet mellem dem er gjort større, og tegnsætningen er tydeligere. Men når skriften i browservinduet, i skriveprogrammet eller i mailboksen laves om til Dyslexie, kan man ikke se 3D-teknologien bag.

Læs også: Interview med udvikleren Christian Boer, som er skrevet i Dyslexia.

Teknologien er for alle
Den nyeste undersøgelse fra SFI viser, at mere end 16 % i Danmark så ordblinde, at de har svært ved at læse simple tekster og bagefter besvare spørgsmål om dem. Og Dyslexia er kun et af mange IT-redskaber, der kan hjælpe ordblinde til at begå sig bedre skriftligt, og som Arbejdsmarkedsstyrelsen med kampagnen ’Videre i teksten’ nu har sat sig for at gøre opmærksom på.

– Et af de andre simple redskaber, som gør en kæmpe forskel er en C-pen 3,5. Den ligner en overstregningstusch, og når man kører pennen hen over teksten, får man læst den op via sin telefon eller computer. Den kan også bruges til at scanne  på en flaske eller på medicinglas, så de ordblinde slipper for at spørge andre om at læse etiketten for dem, forklarer Mi Storm.

Læs også: E-læsning gør børn og unge bedre i skolen

I den mere håndgribelige ende af det teknologiske spektrum findes også programmer, der kan skrive tekst ned for den ordblinde, når der dikteres til dem, og sende det som sms, e-mail eller dokument. Og alle ordblinde kan få gavn af den nye teknologi, mener Mi Storm:

– Det her udstyr koster jo ikke den ordblinde en formue. Den første IT-rygsæk til ordblinde kostede 50.000, men nu er det simple computerprogrammer og apps til telefoner, så det er noget, alle kan få adgang til.