#Svigtetafkommunen er et hashtag, som er opstået i forbindelse med Facebook-gruppen “Svigtet af kommunen”, som Tanja Rothaus Madsen har oprettet. Hun oprettede Facebook-gruppen, fordi hun i mange år har været frustreret over Halsnæs kommunes håndtering af hendes egne problemer, og hun oplever som mor, at hendes søn nu står overfor mange af de samme udfordringer med kommunen. Hun håber på, at mængden af historier fra borgere i forskellige kommuner vil illustrere en større problematik.
Tanja Rothaus Madsen fik idéen til Facebook-gruppen, da hun så en kvinde, som delte sine personlige udfordringer med Halsnæs Kommune i en anden Facebook-gruppe, hvor borgmesteren var hurtig til at trække det velkendte svar frem, at han ikke kan kommentere enkeltsager.
– Rigtig mange familier kæmper rigtig hårdt for at blive hørt og for at blive forstået i de her sager, så da han sagde det, så tænkte jeg: Det kan godt være, at han ikke kan kommentere en enkeltsag, men hvad hvis vi alle sammen taggede ham? Hvad hvis vi var en masse mennesker i Halsnæs kommune, som alle sammen postede vores historier og sagde: “Vi føler os svigtet Steffen Jensen (borgmesteren i Halsnæs, red.).” Så kunne det være, at de ville tage problemet alvorligt, siger Tanja Rothaus Madsen.
Steffen Jensen (S), borgmester i Halsnæs Kommune, ønsker ikke at kommentere selve Facebook-gruppen, da han ikke vil kommentere enkeltsager.
Martin Kjellberg Ishøy, leder af ledelsesbetjening og kommunikation i Halsnæs Kommune, siger dog, at kommunen grundlæggende bakker op om, at borgerne har forskellige kanaler, hvor de kan ytre sig.
Kan ikke komme i arbejde
En anonym gruppedeltager beskriver på Facebook-gruppen, hvordan hun nærmest har fået PTSD af kommunens manglende hjælp i Halsnæs. Hun kalder sine oplevelser med jobcenteret en “farce” samt udtrykker sine frustrationer med familieafdelingen i Halsnæs Kommune.
Tanja Rothaus Madsen, som har diagnoserne aspergers og ADHD, er uddannet pædagog. Siden 2017 er hun blevet sendt ud i tre praktikjob, men i sommeren 2021 kom hun i et ressourceforløb, som skulle hjælpe hende i arbejde.
– Jeg oplever mig selv som relativt ressourcestærk, og det synes jeg jo også er ærgerligt, at man ikke bliver set for de ressourcer, som man har, i jobcentrene og i familieafdelingen, men at man meget hurtigt kan komme til at føle sig ret ressourcesvag, siger Tanja Rothaus Madsen.
Læs også: Kort: Tjek arbejdsløsheden der hvor du bor
Mulighed for anonymitet
Selvom flere i gruppen lægger deres opslag op med deres offentlige Facebook-profil, så har man mulighed for at dele sine opslag anonymt, hvilket Tanja Rothau Madsen ser som en vigtig præmis for gruppen.
– Det har været vigtigt for mig, fordi folk har spurgt: “Jeg vil rigtig gerne være med, men jeg er bange.” Folk er bange for at lægge deres navn op, fordi de måske har en sag kørende i en kommune, og de er bange for, at det kan skade deres sag. Jeg syntes, at de skulle have muligheden for at være med, selvom de er bange for, at det kunne have konsekvenser, siger hun.
Hun er dog også bevidst omkring de problematikker, som kunne være forbundet med muligheden for anonymitet på denne form for Facebook-gruppe.
– Det er selvfølgelig med fare for, at man så kan sige: det kan man ikke tage alvorligt. Det er jeg også godt klar over, men jeg har lagt vægt både på det, at man kan være anonym, men også at man må skrive, hvad man har lyst til. Jeg går ikke ind for at redigere eller censurere, fordi det her skal være alles “hashtag”, siger hun.
Tilslutningen er langt over forventet
Tanja Rothaus Madsen startede med at lave en begivenhed på Facebook fredag i sidste uge, og da hun hurtigt kunne se, at folk havde brug for noget mere, lavede hun gruppen “Svigtet af kommunen” i mandags. Siden er der kommet 45 opslag på gruppen, hvor folk fortæller om deres oplevelse af en kommune, der har svigtet dem. Derudover har gruppen nu 196 medlemmer. Den hurtige og markante tilslutning til gruppen overraskede Tanja Rothaus Madsen.
– Jeg havde en drøm om, at måske var der 20, der ville melde sig ind i sådan en gruppe, og det har totalt oversteget mine forventninger. Det er over hele landet, det er fra Aalborg, Fyn og alle steder, siger hun.
Selvom motivationen for gruppen kommer fra Tanja Rothaus Madsens egne frustrationer med Halsnæs kommune, så er formålet, at det skal være platform for borgere i alle kommuner i Danmark.
Sådan gjorde vi: Facebook-gruppen var blevet delt på en lokal gruppe i Halsnæs, og administratoren af gruppen blev kontaktet over Facebook, hvor interviewet efterfølgende var over telefon. Borgmesteren, Steffen Jensen, blev kontaktet over mail, og Martin Kjellberg Ishøy blev interviewet over telefon, men ville ikke citeres yderligere end den inkluderet del.