Ny Facebook-gruppe skal bekæmpe ensomhed blandt mødre

Mathilde Korsvig håber at skabe et rum og fælleskab for kvinder og mødre. “Vi skal bekæmpe ensomhed.” Foto: Mathilde Korsvig

Mathilde Korsvig oplevede på egen hånd ensomhed og stress i forbindelse med sin skilsmisse.

I sit stressforløb mødte hun andre kvinder med samme historie, hvor ensomheden på hjemmefronten var den primære faktor. Nu har hun startet en Facebook-gruppe for ensomme mødre og kvinder i Rudersdal, der på blot en uge har fået 115 medlemmer. Mathilde Korsvig er både glad og ked af den store interesse.

– På den ene side synes jeg at det er fedt at der er så mange, men samtidig synes jeg også at det er sørgeligt, siger Mathilde Korsvig.

Formålet med gruppen er at give kvinder og mødre et netværk, hvor man kan skabe nye og gode relationer. Mathilde Korsvig mener ikke, at der er nogen kvinder, der skal føle sig ensomme. Mathilde Korsvig har selv oplevet at føle sig ensom, og ved hvilken betydning det kan have.

–  Jeg vil gerne hjælpe. Jeg føler mig ikke ensom, men har oplevet ensomhed og jeg tror alle gennem deres liv godt kan føle sig lidt alene. Der er ingen grund til at en masse kvinder sidder og er ensomme, for der er rigtig mange der har den følelse, siger Mathilde Korsvig.

Fakta om ensomhed

  • 22 % af unge 16-24-årige føler sig alvorligt ensomme – andelen er størst hos unge kvinder
  • 600.000 danskere i alderen 16 år og opefter oplever alvorlig ensomhed – det svarer til ca. 12,4 % af befolkningen
  • Kortvarig ensomhed er helt normalt og ufarligt
  • Langvarig ensomhed bevirker en stresstilstand i kroppen, som påvirker både fysisk sundhed og trivsel.
  • Unge, der føler sig svært ensomme over længere tid, har bl.a. forhøjet risiko for depression, forhøjet blodtryk og søvnforstyrrelser
  • Ensomhed er en følelse og afhænger af den enkeltes sociale behov – det handler mere om kvaliteten af ens relationer end om antallet
  • Personer, der føler sig svært ensomme, lever i gennemsnit seks måneder kortere end personer, der ikke oplever svær ensomhed(Kilde: Ensomhed i Danmark, Lasgaard et. al., DEFACTUM, 2020)

Kilde: Maryfonden

Ensomhed kan forstærke ensomhed

Torben Buchmann Jensen, der er lektor ved Københavns Universitet og har forsket i ensomhed, mener, at man skal være påpasselig, når man sætter ensomme sammen med andre ensomme.

– Hvis man bare skal møde nogen, som står I den samme samme svært løsbare situation. Bliver det så bedre? Hvis man er ensom, har man brug for andre, der ikke er ensomme. Det ville være en stor fordel hvis man mødtes med nogen, der kunne have fælles interesser udover det problem som man har, siger Torben Buchmann Jensen.

Han tilføjer, at ensomhed generelt er et stigende problem. Kvinder er i sig selv ikke en udsat gruppe, men kan ende i situationer, hvor de er sårbare i forhold til ensomhed.

– Der er rigtig mange kvinder, der bliver gravide og får barn og så bliver forladt indenfor det første år. Man har mistet kærligheden, men fået et barn. Hvad stiller man så op?, siger Torben Buchmann Jensen.

Og selvom kærligheden holder, så kan der være andre grunde til, at kvinder kan være udsat for ensomhed i forbindelse med familieforøgelse.

– Det lyder hyggeligt og rart at gå og tage sig af sit nyfødte barn, men man bliver bare sat lidt ud for sammenhæng. Måske er man ikke sammen med dem man læser med eller arbejder sammen med. Man er lidt overladt til sig selv. Måske har man endda en partner der går på arbejde, siger Torben Buchmann Jensen.

Formålet er ikke at tale om ensomhed

Mathilde Korsvig oplever, at mange kvinder kan føle sig ensomme som mødre og håber, at hendes gruppe kan skabe grobund for gode relationer og venskaber. Hun påpeger, at formålet med Facebook-gruppen ikke er at snakke om at være ensom.

– Det er ikke en terapigruppe. Det er for at skabe nye relationer. Vi skal ikke lave noget, hvor vi sidder og snakker om, hvor synd det er for os. Vi skal netop lave noget, der handler at være sammen med hinanden, siger Mathilde Korsvig.

Sådan gjorde vi: Faldt over et opslag på facebook og kontaktede så stifteren af gruppen. interviewede vedkommende om gruppens formål. efterfølgende tog vi kontakt til en ekspert i ensomhed og foretog et telefonisk interview. Derefter forholdte vi kvinden den kritik eksperten kom med.