Ny forskning: Farlige bakterier kan overleve rengøring på hospitalerne

Nogle multiresistente bakterier kan udvikle et ”skjold”, der gør dem modstandsdygtige over for de varmebehandlinger, hospitalerne bruger til at rengøre varmefølsomme instrumenter, viser ny forskning foretaget af Martin Saxthorp Bojer, ph.d.-studerende i mikrobiologi fra Statens Serum Institut og Roskilde Universitet. Det er et problem for de sengeliggende patienter vurderer Martin Bojer:

”Bakterien er farlig for personer, der på den ene eller anden måde er modtagelig for infektioner. Altså folk med et svækket immunforsvar”.

Bakterien, Klebsiella pneumonia, kan forårsage urinvejsinfektioner, lungebetændelse og blodforgiftning og er en medvirkende årsag til, at svækkede og ældre patienter hvert år dør på hospitalerne.

Svære at fjerne fra hospitalerne
Martin Bojer kan fortælle, at bakterierne gør brug af et plasmid, der fungerer som et skjold, når lægerne forsøger at slå dem ihjel med antibiotika. Med plasmidet bliver bakterierne særligt svære ”at fjerne fra hospitalsmiljøet”, da plasmidet gør bakterierne i stand til at modstå forhøjede temperaturer. Andre bakterier vil tilmed være tilbøjelige til, at kopiere plasmidet fra bakterier med plasmidskjold.

De varmeresistente bakterier er en udfordring ved rengøring af endoskoper, som hospitalerne anvender til kikkertundersøgelser. Endoskoperne kan nemlig kun tåle temperaturer under 60 grader, og ved denne temperatur er der ikke garanti for, at de varmeresistente bakterier dør. Bakterierne er dog ikke så modstandsdygtige, at de er umulige at dræbe. Derfor råder Martin Bojer hospitalerne til at være omhyggelig med rengøringen:

”Det er vigtigt, at man er opmærksom på, at bakterierne findes, så man ikke går på kompromis med rengøringen.”

Overlæger: Ingen grund til bekymring
Overlæge på klinisk mikrobiologisk afdeling på Hillerød Hospital, Dennis Schrøder Hansen, er enig i, at det kan være et problem med bakterier, som tåler forhøjede temperaturer:

”Den ligger lige til højrebenet, at hvis man har nogle bakterier, der kan overleve varmebehandlingen i en vaskemaskine, så har man et sundhedsmæssigt problem.”

Han mener dog ikke, at der er et problem på hospitalerne. Han fortæller, ”at hospitalerne er blevet mere kvalitetsbevidste med rengøringsproceduren”, og de har haft succes med at isolere udbrud af farlige bakterier. På Hvidovre Hospital kan overlæge på klinisk mikrobiologisk afdeling, Torsten Slotsbjerg, fortælle, at varmebehandlingen af endoskoperne er genstand for diskussion:

”Man diskuterer i øjeblikket lidt om, man skal gå lidt længere op i temperaturen og forlænge indvirkningstiden.”

Torsten Slotsbjerg er som Dennis Hansen enig i, at der ikke er grund til bekymring. Han forsikrer, at endoskoperne bliver grundigt kontrolleret for bakterier før brug:

”Vi har foretaget omkring 25.000 kontroller, inden vi putter endoskoperne i patienterne, så der er ingen problemer, hvis vi følger retningslinjerne.”

Slotsbjerg forklarer, at hospitalerne løser problemet med de varmeresistente bakterier ved at kombinere varmebehandlingen med et desinfektionsmiddel.

Stigende forbrug af antibiotika
Forskningsresultaterne skal ses i lyset af, at forbruget af antibiotika er steget markant. I perioden 2002 til 2011 er forbruget af antibiotika steget med 67 pct. på sygehusene, og hos de praktiserende læger er forbruget i samme periode steget med 79 pct.. Det store forbrug af antibiotika betyder, at flere bakterier bliver resistente over for antibiotika.

Læs også: Flere smittes med farlige bakterier 

Læs også: Hospital får has på farlige bakterier