Ny genbrugsstation i Valby blander skrald og leg

Cirkus Panik optrådte ved åbningen af Langgade nærgenbrugsstation. Foto: Nicole Lassen.

På den nye nærgenbrugsstation på Herman Bangs Plads kan de yngste lege, mens de lidt ældre reparerer deres ting i det nye værksted eller sorterer affald. Nærgenbrugsstationen åbnede onsdag med både cirkus og musik. Det var kulminationen på de sidste ti års målsætning om at gøre Herman Bangs Plads til et grønt byrum, som inviterer til leg og liv, forklarer teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL).

– Det er nyt, at en genbrugsplads i dag er blevet et sted, hvor vi har lyst til at komme og har lyst til at være sammen med andre. Der er et potentiale i at få mange flere genbrugsting til at leve videre hos andre. Vi skal væk fra brug og smid væk-kulturen, for som regel er der en masse andre, som har brug for det, vi smider ud, siger Line Barfod (EL).

Det er ni-årige Cornelius helt enig i. Kort efter åbningen kommer han ud af pladsens bytterum med favnen fuld af genbrug.

– Jeg fandt ud af, at man ikke behøvede at aflevere noget. Jeg har fundet en bamse og en Harry Potter-film, siger Cornelius.

Hvad er en nærgenbrugsstation?

Nærgenbrugsstationerne er små, urbane genbrugsstationer som kan tage imod mindre mængder affald. Af samme årsag er der hverken plads til biler eller trailere. Derfor kan nærgenbrugsstationen ikke tage imod erhvervsaffald, byggeaffald eller sanitetsudstyr – her skal man i stedet på en af de rigtige genbrugspladser.

Der er nu 10 nærgenbrugsstationer i København.

Kilde: ARC

Mere end bare en genbrug

Valbys nærgenbrugsstation er den 10. genbrugsstation i Københavns Kommune og af de store af slagsen. Man kan både aflevere sine brugte ting, men også reparere ting, som man stadig har glæde af. Og så kan man naturligvis sortere og aflevere sit skrald. Dog er byggeaffald ikke velkomment.

– Man kan både komme af med al slags affald, bortset fra byggeaffald, og man kan også hente biospande og bioposer gratis. Vores byttehjørne er også meget populært, hvor man kan aflevere sine ting og hente ting gratis. Nærgenbrug har virkelig taget fat, siger genbrugsvejleder, Rachid El Barrani.

De lokale stod i lang kø for at besøge bytterummet. Foto: Nicole Lassen

Nærgenbrugsstationen i Valby er bemandet onsdag og fredag fra 12-18, samt søndag 10-16. Til glæde for lokale er der flere nærgenbrugsstationer på vej.

– Der er planer om at åbne endnu flere nærgenbrugsstationer inden for nærmeste fremtid – måske fire-fem stykker i København, fortæller genbrugsvejleder Rachid El Barrani.

Sådan gjorde vi: Journalisten tog ud til åbningen og interviewede alle kilderne.