Allerede få måneder efter, at Undervisningsministeriet indførte et kvotesystem på møbelsnedkeruddannelserne 1. januar 2019, kan skolen NEXT i København se en positiv udvikling.
Det nye kvotesystem blev indført, da man på møbelsnedker-uddannelsen fandt ud af, at mange elever startede uden at ville fortsætte efter grundforløbet. De unge “shoppede bare et halv års krea”, som uddannelsesleder på Snedker og Boligmontering på NEXT, Jørgen Richter, udtrykker det.
– Ud fra et økonomisk perspektiv var det problematisk, at man brugte penge på at uddanne folk, der ikke skal bruge uddannelsen til noget, siger Jørgen Richter, som derfor er glad for ministeriets nye tiltag.
– Vi har jo færre pladser på uddannelsen nu, og det har gjort, at vi forsøger at vælge dem, der brænder mest for det. På den måde er frafaldet mindre, siger Jørgen Richter.
Læs også: Kvinder fravælger teknologiske uddannelser
Karen Wibholm er tidligere elev på NEXT. Da hun startede i foråret 2018, vidste hun og flere andre af hendes klassekammerater godt, at de aldrig ville komme til at røre et stykke træ igen efter grundforløbet på 20 uger.
– Ud af 20 i min klasse er der kun tre, der er gået videre i praktik. Generelt var mange, der tog uddannelsen, uden at ville søge en lærerplads, siger Karen Wibholm.
Læs også: Flere kvinder skal have værktøj i hånden
Det var de manglende adgangskrav, SU’en, og det uforpligtende ved uddannelsen, der før trak de unge til studiet, mener Karen Wibholms. Hun siger, at mange unge ser møbelsnedkeruddannelsen som lidt ‘hip’ og hyggelig, hvilket ikke just var nogen hemmelig på skolen.
– Der var åbne kort omkring, at folk var der, fordi det var nemt og for at prøve det af, siger Karen Wibholm, som dog erkender det samfundsmæssige problem i det, hun har gjort.
Læs også: Flere fuldfører en uddannelse
– Det gør det helt vildt problematisk for dem, der rent faktisk gerne vil være møbelsnedkere, og vil ud og finde en læreplads, siger Karen Wibholm.
Sådan gjorde vi: Ideen til artiklen udsprang af en interesse for uddannesessektoren. Begge kilder er interviewet over telefon.