Pædofile skal ikke kunne gå fri på grund af, at deres forbrydelse har overskrædet den forældelesesfrist på fem år. Det mener både SF, Socialdemokratiet og nu melder Venstre sig også som tilhængere af en lovændring.
»Reglerne som de er i dag betyder, at der sidder rigtig mange ofre for seksuelt misbrug ude rundt om i Danmark, som ikke kan få deres sag prøvet. Og hvis det overhoved bevismæssigt kan holde, så syntes jeg, det skal kunne lade sig gøre«, siger Karina Lorentzen retsordfører fra SF, som også tilføjer, »at vi da er glade for, at Venstre nu ændrer mening og også kommer med på den vogn«.
Den udtalelse kommer efter, at Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, i dag fortæller til DR Nyheder, at han mener det er vigtigt at afskaffe forældelsesreglerne, så pædofili-kriminelle også kan straffes for tidligere forbrydelser.
Både Karina Lorentzen (SF) og Karsten Lauritzen (V) bakkes op af retordfører fra Socialdemokratiet, Ole Hækkerup, som er helt enig i, at der bør gøres noget.
»Jeg er helt enig med både SF og Venstre. Det er bestemt et område, vi bør se nærmere på.Det er vigtigt, at vi undgår, at pædofile ikke kan slipper for at blive dømt for forbrydelser der ligger længere tilbage«, siger han .
Endelig!
Formand for Børnerådet, Lisbeth Zornig, jubler, og er glad for forældelsesfristerne nu ser ud til at blive ændret.
»Jeg er helt på linie med det der lægges op til her. Når børn udsættes for seksuelle overgreb er det ofte i en meget sårbar alder. Det betyder, at det kan være meget svært dels at skulle indgive anmeldelse men også at gennemgå en lang retssag. Så jo længere forældelsesfristerne kan blive desto bedre«.
Formand for Landsorganisationen Mod Seksuelle Overgreb (LMSO), Carsten Borup, er glad for politikernes udmeldinger. Hvis reglerne ændres, kan det betyde, at tusinder ofre for seksulle overgreb alligevel kan få deres sag prævet.
»Vi kender til rigtig mange – flere tusinder – der i dag ikke har mulighed for at anmelde deres krænker og føre en retssag, fordi forældelsesfristerne er overskredet. Det er et stort problem for dem og på ingen måde retfærdigt. Og derfor har vi også i mange år arbejdet for, at forældelesesfristerne for seksuelle overgreb skal afskaffes«, siger han.
Børn råber ikke op om seksuelle overgreb
Børn der udsættes for seksuelle overgreb holder det oftest hemmeligt. Enten på grund af tvang og trusler fra krænkeren eller på grund af, at de er bange for, hvad der sker, hvis de siger det.
»Børn der bliver udsat for seksuelle overgreb oplever det oftest som særligt traumatisk, og det er ikke noget de bare råber op om. Det betyder også, at seksuelle overgreb holdes hemmeligt og ikke anmeldes med det samme« siger klinisk psykolog, Susanne Jørgensen.