Politikere vil fremskynde nummererede politiuniformer

Der skal numre på de danske betjentes uniformer, mener SF. Foto: politi.dk
Der skal numre på de danske betjentes uniformer, mener SF.
Foto: politi.dk

Der må nummererede uniformer til, mener SF’s retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt. Hun synes ikke, det kan passe, at det skal være så svært at identificere politibetjente, der overtræder reglerne for deres brug af magt. Hun mener, at Rigspolitiet har været så lang tid om at udarbejde en anbefaling, at hun selv vil fremsætte et lovforslag.

– Jeg har presset meget på for den her dagsorden internt. Jeg er faktisk der, hvor jeg overvejer, om jeg skal fremsætte et beslutningsforslag i Folketingssalen, for jeg er ved at tabe tålmodigheden. Så må de forholde sig til det og sige ja eller nej, siger retsordføreren.

Regeringen er splittet

Radikale Venstres retsordfører, Jeppe Mikkelsen, siger, at partiet længe har været positivt stemt overfor ideen om nummerering af uniformerne:

– Jeg har jo ikke set det konkrete beslutningsforslag, så det kan jeg ikke forholde mig til, men vi er generelt positive overfor ideen. Vi mener, det kan være med til at styrke retssikkerheden for de danske borgere.

Læs også: Politiforbund: Skammeligt at demonstrere mod politibrutalitet i Danmark

Han understreger dog, at det praktiske skal afklares, inden R vil stemme for et eventuelt forslag.

Jeg ved ikke, hvad det er der sker i Rigspolitiet, men man skulle mene, at det er et relativt simpelt spørgsmål, som de snart kunne komme med en anbefaling af
Karina Lorentzen Dehnhardt, retsordfører for SF

Socialdemokraterne er mindre sikre på, at de kan stille sig positive overfor et eventuelt beslutningsforslag. I en mail til NetAvisen skriver partiets retsordfører Trine Bramsen:

– S er kun positive, såfremt der kan findes en løsning, der giver sikkerhed for politiet. Politinumre må ikke betyde, at politibetjente udsættes for fare eller trusler pga. deres arbejde.

SF ser ikke grundlag for bekymringer

Politiforbundet, der repræsenterer alle danske politibetjente, er bekymret for chikane af betjentene, hvis de kan kendes ved nummer. Den bekymring deler Karina Lorentzen Dehnhardt fra SF ikke:

– I Norge, hvor man har indført numre som forsøgsordning, har det ikke betydet nogen stigning i chikanen af betjente. Det har heller ikke ført til flere klager over betjente, siger hun.

Læs også: Demonstrant: Politibrutalitet foregår i Danmark

Justitsministeriet og Rigspolitiet har i et halvt år været i færd med at udarbejde en anbefaling om sagen. Karina Lorentzen Dehnhardt forstår ikke, hvordan det kan tage så lang tid.

– Jeg ved ikke, hvad det er der sker i Rigspolitiet, men man skulle mene, at det er et relativt simpelt spørgsmål, som de snart kunne komme med en anbefaling af. Det er derfor, jeg tænker, at nu bliver jeg snart nødt til at skubbe lidt til den selv, siger hun.

Tibet-sag kunne været undgået

Hun pointerer, at den netop genoptagede sag om politibetjente, der ulovligt tog Tibet-flag fra fredelige demonstranter, kunne være undgået ved nummerering af uniformerne.

I den sag er det ikke lykkes politiet at finde frem til de betjente, der brød loven. Men det ville de kunne, hvis der havde været numre på uniformerne, for så ville billederne have vist med sikkerhed, hvem de enkelte betjente var.