Nyt high-tech armbånd skal hjælpe gidsler

De nye armbånd skal sende en alarm ud på Facebook og Twitter. Foto: PR foto fra Civil Rights Defenders
De nye armbånd skal sende en alarm ud på Facebook og Twitter. Foto: PR foto fra Civil Rights Defenders

Menneskerettighedsforkæmpere kan nu se frem til at blive udstyret med en accessory, der skal andet end at pynte. Det nye armbånd kan nemlig slå alarm ved et tryk på en knap, samt hvis armbåndet tages af eller forsøges ødelagt.

Det er den svenske organisation Civil Rights Defenders, der står bag armbåndet, som der indtil videre er blevet delt fem ud af. Hvis armbåndet udløser en alarm, sender Civil Right Defenders den videre til Facebook og Twitter, og samtidig får fem personer i nærheden af den, der har slået alarm, besked.

Armbåndene kommer i kølvandet på bortførelsen og mordet på menneskerettighedsforkæmperen Natalia Estemirova i Juli 2009 og er en del af The Natalia Project. Natalia Estemirova blev kidnappet foran hendes hjem, tvunget ind i en bil og senere myrdet ved skud i hovedet i Chechnya. Hun var aktiv i Human Rights Centre Memoria i Nordkaukasus, og mordet menes at have forbindelse til hendes aktiviteter her. 

Læs også: Personal assault alarm for human rights activits at risk

– Det her er vokset ud af et behov for at handle hurtigere og for, at der ikke er nogle, der skal forsvinde sporløst. Nogle gange er folk simpelthen ikke dukket op på arbejde, og ingen ved, hvor de er. Det kan tage timer, før der er nogle, der opdager, at noget er galt, og den tid prøver vi at minimere, forklarer kommunikationsansvarlig i Civil Rights Defenders, Natasha Jevtic Esbjörnson.

Alarmen sendes via mobilsignal til Civil Rights Defenders’ hovedkontor i Stockholm og til de fem personer i nærheden, hvor den samtidig giver den præcise position via GPS-teknologi.

– Det er essentielt, at personerne i nærheden får den præcise position. Vi sidder i Stockholm og kan ikke gøre noget hurtigt, men det kan de, fortæller hun.

Efterlader spor på Facebook og Twitter

Civil Rights Defenders sender herefter en besked om alarmen ud på deres side på Facebook og Twitter.

– Vi håber, at det vil være med  til at skabe en global opmærksomhed på det her. Vores menneskerettighedsforkæmpere føler sig mere sikre, når de ved,at der er nogle, der reagerer, hvis der sker noget med dem. At der for eksempel er nogle, der bekymrer sig om, at de kommer i fængsel, forklarer Natasha Jevtic Esbjörnson.

Læs også: The world is watching

Armbåndet sender dog ikke noget signal, før indtil alarmen er blevet udløst.

Kan gøre forkæmperne til skydeskiver

Civil Rights Defenders er usikre på effekterne, fordi den den nye teknologi endnu er spæd. Armbåndet vil formentlig også ændre udseende, så det ikke er lige så synligt.

– Det kan være en beskyttelse, men det kan også gøre dem til skydeskiver, blot de har armbåndet på. Det kan udløse en vrede fra myndighederne, fordi de ved, at de her personer må gøre noget negativt mod systemet, hvis de har brug for international beskyttelse, siger Natasha Jevtic Esbjörnson.

Læs også: Få indbygget mobiltelefon i skjorten

Det er heller ikke i alle situationer, armbåndet kan klare skærene.

– Hvad, hvis de skærer armen af, kan man spørge? Men så kan man lige så godt sige, at de kan putte en pistol for tindingen og sige, de skal tage alarmen af, eller skyde dem. Det tager armbåndet ikke højde for. Vi arbejder derfor med at lave en løsning for et usynligt signal til de her situationer, hvor man lader som om, man er okay, men ikke er det, siger hun.

Af sikkerhedsårsager vil hun dog ikke gå ind i en dybere forklaring af de løsninger, de diskuterer.

Nordkaukasus er først i rækken

Det er målet, at 55 menneskerettighedsforkæmpere skal have et armbånd inden udgangen af 2014, men den nye teknologi koster, og for hver person, der skal udstyres med et armbånd, kræver det tilpasning af et individuelt sikkerhedsprogram. Derfor starter Civil Rights Defenders i det små.

– Vi udstyrer dem, der har mest behov for det til at starte med, og vi begynder i Nordkaukasus, siger Natasha Jevtic Esbjörnson og forklarer, at de senere vil sprede teknologien til andre udsatte områder.

– Vi giver dem til nogle, vi kender og stoler på. Vi har et godt kendskab til de områder, vi arbejder i, og vi ved, hvem ”the main players” er, siger hun.

Misbrug er ikke udelukket

Men hun erkender samtidig, at der ikke er nogen garanti for, at det ikke vil blive misbrugt.

– Vi ved endnu ikke, hvordan det kan blive misbrugt på en større skala, men vi mener, risikoen formindskes ved, at vi giver det til dem, vi stoler på og kender godt, siger hun.

– Samtidig er der heller ikke nogen garanti for, at alarmen ikke kan blive udløst ved en fejl, men det må vi så undersøge, når vi får meldingen.

Til at starte med er det Civil Rights Defenders, der selv vurderer, hvem der skal have armbåndene, men Natashja Jevtic Esbjörnson afviser ikke, at der kan komme andre ansøgninger, som de vil tage i betragtning.