De unge piger skal nu forebygge mentale lidelser som lavt selvværd og stress, frem for at få behandling når skaden er sket.
Netop derfor har Hanna Christensen fra DGI-Storkøbenhavn og coach Julie Navntoft, taget initiativ til workshoppen ” Lær at tro på dig selv”, hvor pigerne skal trænes i at genkende og forebygge de negative tanker og dermed få bedre mental sundhed:
– Pigerne skal blive bevidste om, hvornår og hvorfor de siger til sig selv, at de ikke er gode nok. De kan ikke tænke mere positivt om sig selv, før de bliver bevidste om dette, siger Julie Navntoft, coach og mentor for unge piger og kvinder.
Pigerne skal på fem timer, lære sig selv at kende og få mentale værktøjer til brug i hverdagen.
Fællesskab og aktiviteter er vigtig for trivslen
Initiativet er taget på baggrund af en australsk undersøgelse, ‘ABC’, som står for, Act, Belong, Commit, og som sidste år, blev overført til en dansk kontekst ‘ABC for mental sundhed’- Gør noget aktivt, Gør noget sammen, Gør noget meningsfuldt.
Læs også: Drenge skjuler pubertetsproblemer: Sundhedsplejersken får kun besøg af piger
DGI-storstrøm er en af de mange partnere, i ‘ABC for mental sundhed’, men har ikke tidligere haft fokus på de unge piger og kvinder. Hanna Christensen og Julie Navntoft vil, med denne workshop, skabe åbenhed om de negative følelser som man kan have i teenageårerne:
– Det er første gang, at vi afprøver denne workshop og vi har kun givet plads til 11 piger. Det er vigtigt, at vi kan skabe et tillidsfuldt og trygt rum, hvor pigerne kan åbne op om private følelser, siger Hanna Christensen, projektleder i DGI Storkøbenhavn.
Pigerne er hårdest ramt
Ifølge Vidensrådet for forebyggelse, står det skidt til for de unge piger. Forekomsten af stress hos de unge kvinder mellem 16 og 24 år, er mere end fordoblet mellem 1987 og 2005, og der er sket en yderligere stigning mellem 2010 og 2013.
Læs også: Hverdagens pres fik Sylvia til at tage svampe
Den unge målgruppe, er især vigtig at have fokus på, fordi det er her, at pigerne former deres identitet, når de går fra barn til voksen. Og netop i denne periode føler mange unge piger, at der er et stort forventningspres:
– Vi har fat i en målgruppe her, der er utrolig vigtig, da det er en målgruppe som har den højeste grad af stress og er hårdest ramt af angst og depressive symptomer. Samtidig melder mange, i denne alder, sig ud af foreningslivet på trods af, at fælleskab er yderst vigtig for vores trivsel, siger Vibeke Koushede, seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed.
Deltagerne positive over for initiativ
Workshoppen bød på både foredrag og aktiv deltagelse for de piger, som var mødt op.
Maria Garbarsch på 19 år havde set et opslag for workshoppen på Facebook og tilmeldte sig:
– Jeg ville gerne være med i et forum, hvor man ikke kunne sige noget forkert. Det var rart at møde andre, som har det ligesom mig, også nogen, hvor man tænkte, at de umiddelbart ikke har nogle problemer, siger hun.
Julie Navntoft og Hanna Christensen håber, at workshoppen kan være med til at styrke pigernes selvværd fremover, og at de vil blive mere robuste i deres hverdag, som, blandt andet, indeholder mange valg, likes på de sociale medier og store forventninger til voksenlivet.