Hillerød: Bibliotek lukker astrologien ind

Astrolog, Camilla Holm og Tarotlæser, Pia Danielsen Foto: Hillerød Bibliotekerne 

Magiske krystaller, klanghealing og tarotkort. Lørdag d. 13 april stod dagen i det spirituelle tegn – i hvert fald på Skævinge Bibliotek i Hillerød. Her fik de deltagende i arrangementet mulighed for at dykke dybere ned i den spirituelle verden i form af oplæg ved astrolog Camilla Holm og tarotlæser Pia Danielsen.

Selvom arrangementet handler om at udvide deltagernes horisont og kendskab til den spirituelle verden, så taler workshops som disse, ifølge den faglige næstformand for Danmarks Biblioteksforening, Annette Wolgenhagen Godt, ind i en grundlæggende demokratisk ret.

Kommende arrangementer på biblioteker i Hillerød
• Hillerød Bibliotek: Hæklerier i Hillerød d. 15.04.24 kl. 18:00 – 21.00
• Skævinge Bibliotek: Læsekreds: Joyce´s labyrint d. 24.04.24 kl. 19:00 – 22:00
• Hillerød Bibliotek: IT-Café d. 16.04.24 kl. 15:00 – 17.00
• Hillerød Bibliotek: Guidet fælleslæsning d. 18.04.24 kl. 15:45 – 17.30

– Man kan lave folkeoplysning på rigtig mange måder, herunder ved workshops, hvor man sætter folk sammen. Særligt samtalen mellem mennesker er et godt redskab til folkeoplysning. I biblioteksloven står der, at vi skal oplyse, uddanne og skabe kulturel aktivitet – ikke kun udlåne bøger, siger Annette Wolgenhagen Godt.

Ifølge Henriette Sønderskov Bjerrum, der er centerleder for Videnscenter for Folkeoplysning, kan folkeoplysning være mange ting, også workshops om spiritualitet.

– Biblioteketerne har deres helt egen folkeoplysende profil, og de er en folkeoplysende institution, men samtidig har de deres egen lovgivning. Hvis det ville være under folkeoplysningsloven, som et almindeligt folkeoplysningstilbud, så er der den præmis, at du godt kan fortælle om spiritualitet, siger hun.

Med workshoppen håber Camilla Holm på at inspirere deltagerne samtidig med, at hun gør spiritualiteten mere håndgribelig.

– Vi vil præsentere det på en moderne måde, altså hvordan det moderne menneske kan få gavn af at bringe noget spiritualitet ind i deres hverdagsliv. Det er også derfor, at jeg har valgt at kalde det astrologiske oplæg for astrologi i hverdagen, siger hun.

Det er et ønske om at få spiritualiteten ned på jorden, der har fået Camilla Holm til at holde et oplæg om astrologi i hverdagen.

Læs også: Fredensborg er med i bibliotekernes første verdensmålsuge i uge 17

Et fællesskab i klanghealing og krystaller

Arrangementet i weekenden handler om mere end magiske krystaller og klanghealing.

Det er ikke helt tilfældigt, at workshops som disse finder sted i en lille by som Skævinge. Med arrangementet ønsker Camilla Holm i samarbejde med Skævinge Bibliotek at styrke fællesskabet i den lille by.

– Vi holder arrangementer i Skævinge, med et ønske om at skabe noget mere for lokalmiljøet. Mange af vores arrangementer foregår her på Hillerød Bibliotek, men vi har også et ønske om, at komme ud i lokalmiljøet og forhåbentligt tiltrække nogen der, siger astrolog Camilla Holm.

Selvom klanghealing og krystaller kan lyde som en alternativ form for kulturformidling, så skal der være plads til workshops som disse, mener Anette Wolgenhagen Godt.

– Folkebibliotekernes formål er ikke kun bøger, men at skabe demokratiske borgere. Demokratiske borgere er oplyste borgere. Man kan lave folkeoplysning på rigtig mange måder, og det har man jo udviklet på, herunder i form af workshops.

Læs også: De seneste otte år er 44 lokale biblioteksfilialer lukket på landsplan, men i Lundtofte åbnede i år endnu et bibliotek

Sådan gjorde vi: Journalisten fandt et link til arrangementet på en facebookside. Efterfølgende kontaktede journalisten kilderne i artiklen og interviewede dem.