
Fonden, Aspiranterne, i Helsingør er et af de projekter, der torsdag d. 3 april fik den glædelige nyhed, at den er blevet bevilliget 2,5 million kr. af Kulturministeriet i forbindelse med et kulturpas-forløb, der skal være med til at styrke interessen for kultur hos unge.
Gratis kulturoplevelser for unge
Et kulturpas for unge mellem 15 og 24 år er nu sat i gang i hele landet. Kulturpasset består både af et digitalt betalingskort til unge, hvor de får 2.000 kr., der kan bruges til at gå til koncerter og i teateret og forskellige længerevarende forløb for større og mindre grupper unge. I alt har 15 projekter fået tilsagn til kulturpas-forløb, herunder Aspiranterne i Helsingør.
Fakta om kulturpas
- Der er på finansloven afsat 10 mio. kr. i 2024 samt 65 mio. kr. årligt i 2025 og 2026 til forsøget med kulturpas
- Det er regeringen, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet, der er blevet enige om en model for kulturpasset
- Grundlæggende er målet med kulturpasset, at kultur-, fritids- eller idrætsliv bliver løftestang til trivsel, uddannelse beskæftigelse
“Det er en statslig tilkendegivelse af vores arbejde”
Aspiranterne er en erhvervsdrivende fond i Helsingør. Det er det første projekt i Danmark, der aktivt bruger kulturinstitutionerne til at løfte sårbare unge mellem 18-25 år væk fra offentlig forsørgelse og ind på arbejdsmarkedet eller uddannelser.
Fonden har nu fået penge fra Kulturministeriet til at budgettere kulturpasset, hvor de unge får 2.000 kr. til rådighed, som kan bruges på kulturelle oplevelser. Samtidigt får fonden mulighed for at lave endnu flere samarbejder med kulturinstitutioner i deres længerevarende forløb.
Allan Klie, direktør og stifter af Aspiranterne, er glad og begejstret for bevillingen fra kulturministeriet.
“Det er rigtig skønt. Det er en statslig tilkendegivelse af vores arbejde. Det er rigtig stort for os,” siger Allan Klie.
Kulturpasset er skabt for, at de cirka 43.000 unge mellem 15 og 24 år, som ikke er i uddannelse eller beskæftigelse, kan komme ud i nye fællesskaber. Regeringen og SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet kom med modellen kulturpasset, der har til formål at bidrage til, at flere unge kan blive en del af længerevarende kultur-, forenings- og idrætsfællesskaber og på den måde komme tættere på et liv med uddannelse og arbejde.
Læs også: https://navisen.dk/blog/gamle-cykler-forvandles-til-frihed-og-glaede-for-flygtninge/
Stærkt samarbejde med Helsingørs kulturinstitutioner
Fonden samarbejde med jobcenterets ungeenhed og kultursektoren i Helsingør. Pengene fra Kulturministeriet skal som led i kulturpas-forløbet give sårbare unge endnu flere muligheder for at smage på arbejdslivet gennem flere betalte småjobs i Helsingørs kulturinstitutioner.
Et forløb hos Aspiranterne varer seks måneder, hvor et hold af sårbare unge følges af kreative mentorer og indgår i udvalgte arbejdsfællesskaber på kulturinstitutionerne. I fondens Kulturcrew trænes unge som kulturformidlere. Herudover ønsker fondens tilbud, Kulturklubben, at skabe trygge kulturoplevelser for de unge.
Effekter ved bevillingen
“Bidraget vil bl.a. gøre, at vi kan arbejde mere fleksibelt, hvilket er super vigtigt for de her unge. Vi vil også gerne have fat i endnu flere unge fra jobcenteret og den lokale FGU. Vi vil gerne give endnu flere unge muligheden for at få nogle kulturoplevelser i et trygt fællesskab,” siger Allan Klie.
Fonden, Aspiranterne, har været i gang i 5 år. Fonden har til hensigt at styrke indsatsen for sårbare unge gennem kultur og kunst. Det gør de bl.a. ved at fremme fællesskab og på den måde styrke de unges selvtillid og kompetencer mod et fremtidigt arbejdsliv.
Livsperspektiv
Da der i 2024 blev afsat 140 millioner kr. til kulturpasset, var stemningen overvejende positiv blandt Danmarks kulturliv. Forhenværende kulturminister og tidligere medlem af Folketinget for Det Radikale Venstre, Elsebeth Gerner Nielsen, har i en artikel til Altinget omtalt kulturpasset som et skridt mod en kulturel trepart, hvor det offentlige, civilsamfundet og det private erhvervsliv står sammen for at løfte sårbare unge.
Elsebeth Gerner Nielsen er stadig positivt stemt overfor ideen bag de nye kulturpas.
“Jeg synes under alle omstændigheder, at det er en virkelig god ide at prøve at finde nye adgangsmuligheder i forhold til unge med henblik på at understøtte dem i selv at være skabende og selv opleve, hvad kunst, kultur, og det selv at være aktiv kan gøre ift. at få et livsperspektiv,” siger Elsebeth Gerner Nielsen.
Hun håber på, at alle projekterne vil blive evalueret, så erfaringen ved kulturpas-forløbene kan bruges i udviklingen af fremtidens kulturpolitik.
“Hvis du er uden uddannelse og uden job, går du så på Statens Museum for Kunst, bare fordi det er gratis?”
Hvorvidt kulturpasset bliver en succes i Danmark, må tiden vise. Kulturpas har nemlig tidligere været benyttet i bl.a. Frankrig, hvor det viste sig, at det ikke blev brugt af særlig mange eller brugt uhensigtsmæssigt, skriver Politiken.
Lasse Marker, direktør i konsulentvirksomheden, Why Consulting, der rådgiver danske kulturinstitutioner, er ikke helt solgt på ideen om kulturpas til sårbare unge. Han tvivler på, at de sårbare unge vil benytte sig af kulturpasset, og han mener, at regeringen må tænke sig godt om med indførelsen af kulturpas, så pengene ikke går til spilde.
– Hvis du er uden uddannelse og uden job, går du så på Statens Museum for Kunst, bare fordi det er gratis? Der er lang vej for at nå derhen, siger Lasse Marker i interview til DR.DK.
Ud over Aspiranterne i Helsingør er pengene bevilliget til 14 andre landsdækkende projekter, bl.a. Kulturskolen Ringkøbing-Skjern, Foreningen Værftet i Esbjerg og Foreningen Vision 2030 i Haderslev.
Sådan gjorde vi: Journalisten blev bekendt med bevillingen gennem sin redaktør. Interviews er foretaget telefonisk.