Ølspecialist: Tuborg Julebryg er ikke en rigtig julebryg

Her ses tre fadølsanlæg med billeder af den klassiske etikette fra Tuborg Julebryg.
Foto: Karl Baron, Flickr.com – billedet er beskåret.

Uanset om DMI’s prognoser holder, så kan vi i hvert fald være sikre på, at ‘sneen’ falder i dag.

I dag er det nemlig J-dag, og traditionen tro kommer Tuborg Julebryg til at flyde ud af fadølsanlæg landet over. Men er julebryggen fra Tuborg overhovedet en rigtig julebryg?

Indpakningen af et produkt er ofte vigtigere end selve indholdet. Sådan er det ofte med netop julebryggen, fortæller Sune Ditman Thomsen, der er ølspecialist og indehaver af BestOfBeers.dk.

– Der er meget juleøl, der har etiketter der signalerer, at det er jul. Ofte er den slags øl egentlig bare almindelige øl, som man brygger hele året rundt, og så sætter man en etiket på, siger han.

Gulddame i forklædning

En rigtig julebryg er en øl, der er krydret med forskellige krydderier. Krydderierne skal være med til at skabe en fornemmelse af julens stemning. Derfor anvender man typisk kanel, nellike eller orangeskal. Sune Ditman Thomsen mener ikke, at Tuborgs Julebryg opfylder de krav.

– Tuborg Julebryg er en gylden dame med ny etiket på, siger han.

Tuborg: En misforståelse

Men det er Tuborgs brygmester, måske ikke overraskende, ikke enig i. Der er nemlig mange, der ikke umiddelbart forstår forskellen på julebryg og juleøl, forklarer brygmesteren bag Tuborg Julebryg, Mikkel Laust Broe.

Fakta om julebryg

  • Danmarks første julebryg kom i handel 1953
  • Tuborg lancerede sin første julebryg i 1980
  • Fra 2006 af og frem er Tuborg Julebryg den mest solgte julebryg i Danmark

Kilde: Wikipedia.

Juleøllen udspringer af en traditionel hvidtøl, hvor julebryggen derimod er en pilsner krydret med forskellige smage, forklarer brygmesteren og afviser dermed kritikken af Tuborg Julebryg.

– En juleøl er, hvad man ville kalde en mørk hvidtøl. Derimod relaterer en julebryg sig til almindelig øl, som enten er mørkere, sødere eller krydret med sæsonens krydderier, såsom nellike, kanel eller orangeskal, uddyber brygmesteren.

Tuborg Julebryg er krydret med lakrids. Derfor mener Mikkel Laust Broe, at han retmæssigt kan kalde Tuborg Julebryg for en rigtig julebryg.

Afghansk lakrids

For at skabe en ny smag i årets julebryg har Mikkel Laust Broe valgt at krydre den med lakrids importeret fra Afghanistan. Resultatet er blevet ganske glimrende, synes brygmesteren selv.

– Vi har arbejdet på at forbedre lakridssmagen i Tuborg Julebryg, og jeg er faktisk ret tilfreds med den i år, siger Mikkel Laust Broe.