Politiet sætter ind mod spritkørsel på J-dag

Politiet sætter ind med en landsdækkende indsats mod spiritus og narkotikakørsel i forbindelse med J-dag i morgen. Foto: sikkertrafik.dk

Hvad sker der, hvis politiet tager dig i at køre spritkørsel?

Spritkørsel på cykel

  • At køre fuld på cykel kan koste dig 1.500 kr.
  • Det er politiet, der afgør om du er for fuld til at cykle.
  • Begår du samtidigt flere forseelser, lægges bøderne sammen.

Første gang du kører spritkørsel i bil

  • Promille mellem 0,5 og 1,2 = betinget frakendelse af dit kørekort
  • Promille over 1,2 = ubetinget frakendelse af dit kørekort i mindst 3 år
  • Promille mellem 0,51 og 2 = bøde svarende til din netto månedsløn ganget med din promille
  • Promille over 2,0 = 20 dages betinget fængsel og en bøde svarende til din netto månedsløn
  • Du skal i alle tilfælde gennemføre et ANT-kursus (Alkohol, Narko og Trafik) på 12 timer, fordelt på 4 lektioner. Det koster 3.200, og du skal selv betale.

kilde: www.sikkertrafik.dk

Hos Rigspolitiet er man klar over, at sneen atter falder over Danmark i morgen fredag den 6. november klokken 20:59, når Tuborg julebryg lanceres.

Mens rigtigt mange danskere traditionen tro benytter lejligheden til at feste igennem, benytter de danske politikredse lejligheden til at teste danskernes promiller. Politiet markerer nemlig J-dagen med en landsdækkende indsats mod spiritus og narkotikakørsel. Fra torsdag den 5. november til søndag den 8. november vil der over hele landet være flere betjente klar med alkometer på vejene.

– Det er efterhånden blevet en tradition, at vi har spirituskontrol, når juleøllen kommer på gaden. Det har vi selvfølgelig også i år, siger Thomas Kristensen, kommunikationsrådgiver hos Rigspolitiet.

LÆS OGSÅ: Stiv på cykel: lovligt eller ulovligt?

Og det er ikke kun billister, der er i søgelyset, når politiet rykker ud. Cyklister har også risiko for at få en bøde, hvis politiet bedømmer, at deres promille er for høj til, at det er forsvarligt at lade dem fortsætte på cykel.

-Spirituskontrollen gælder for både for cyklister og billister. Ser vi folk, der er påvirkede, så tester vi dem selvfølgelig. Også hvis de er på cykel, siger Thomas Kristensen.

På J-dag i 2014 blev der på landsplan sigtet 131 personer for spirituskørsel, og 20 af dem var involveret i et færdselsuheld.

Lad bilen stå derhjemme på J-dag

Er du én af de mange danskere, der har planer om, at J-dag skal fejres med manér, så opfordrer politiet og Rådet for Sikker Trafik til, at man lader bilen stå derhjemme. Og er det nødvendigt at tage bilen til J-dag, så bør man planlægge, hvem der kører hjem, inden man begynder at indtage julebryg i lange baner.

– Lad bilen stå derhjemme. Så ender du ikke i en indre dialog med dig selv om, hvorvidt du skal tage den eller ej. Da er du nødt til at finde en mere sikker måde at komme hjem på. Lad bilen stå derhjemme til J-dag, opfordrer Michelle Laviolette seniorprojektleder hos Rådet for Sikker Trafik.

Skal du cykle hjem fra J-dag, er det ligeledes en rigtig god idé at overveje, om det er forsvarligt for dig selv, og for andre trafikanter, at du sætter dig i sadlen og hjuler hjem.