Hvem i dit nabolag har ’liket’ Pia Kærsgaard? Hvem af dine medstuderende er singler? Hvem fra dit arbejde kommer på din lokale bar?
Funktionen Graph Search på den amerikanske version af Facebook giver muligheder for at søge på andre brugere på helt anderledes vis end den danske. Det kræver kun, at du ændrer sproget fra dansk til engelsk (US) i indstillinger. Når sproget er ændret kan funktionen bruges af alle, der har en Facebook-profil. Søgefunktionen er særlig effektiv for journalister, som skal finde frem til relevante førstehåndskilder. Du kan selv se et eksempel i videoen ovenfor.
Spændende muligheder
Hos Facebook er man meget bevidst om de spændende muligheder for søgning, som Graph Search giver. Det er udtænkt som en service til brugerne, siger kommunikationsansvarlig for Facebook i Skandinavien Jan Frederiksson.
– Graph Search er jo en effektiv måde at kunne bruge Facebook til at indhente oplysninger. Det er især meget populært hos journalister. Det gør det meget nemt at komme i kontakt med relevante kilder.
Nedenfor ses introduktionsvideoen udgivet før den amerikanske lancering af Graph Search i marts 2013:
Graph Search funktionen er kun tilgængelig på den amerikanske version af Facebook.
– Nye indstillinger og funktioner på Facebook bliver først testet på det amerikanske marked, før de går videre til at installere i andre lande.
Jan Frederiksson regner med, at funktionen på sigt vil blive installeret på den danske version, men der er ikke sat en dato for hvornår.
Læs også: Alle kan se dine skjulte Facebook billeder
Alle kan findes
Hos analysevirksomheden Kaas og Mulvad underviser man i research muligheder på nettet, og her er Graph Search også en del af repertoiret. Det er et meget effektiv værktøj, som de oplever at de færreste danskere har kendskab til.
– Det giver jo mulighed for at finde folk ud fra meget specifikke søgekriterier. Det er et rigtig godt redskab for journalister, når der for eksempel sker noget stort i udlandet. Da fabriksbygningen i Bangladesh styrtede sammen, kunne man for eksempel slå op på Facebook og finde ud af, hvem fra nærområdet der kom fra Bangladesh. Eller finde danskere der befandt sig i området i Bangladesh. På meget kort tid kunne du have kontakt med meget relevante kilder.
For at kunne findes med de specifikke søgekriterierne kræver det, at man har offentliggjort oplysningerne på facebook. Har man opgivet sin by eller sit studie, kan man findes ud fra det, oplyser man intet kan man naturligvis ikke findes.
– Det er jo ret vigtigt for den her søgning, at man kun finder folk som selv har valgt at offentliggøre de her oplysninger. Det er jo på den måde offentligt tilgængeligt.
Graph search funktionen er stadig et ufærdigt produkt, som videreudvikles hele tiden. Funktionen er da heller ikke installeret på den danske version af Facebook.
– Det er jo stadig relativt nyt og der er stadig mangler. For eksempel er vi jo blevet lovet siden efteråret, at der kommer en funktion hvor du kan søge på statusopdateringer. Men det er ikke kommet endnu. Det kunne man til en vis grad i den ældre version af Facebook.