Eva fandt ukendt finsk søster på Facebook

Eva Asmussen har fundet slægtninge via Facebook.
Foto: Eva Asmussen

– Jeg havde ikke regnet med, at det ville gå så hurtigt. Jeg havde jo regnet med, at der ville gå flere uger, før der skete noget!

Sådan siger en overrasket 43-årige Eva Asmussen om den oplevelse, der fulgte, efter at hun midt i marts delte et opslag i Facebook-gruppen ”Helsingør”. I opslaget søgte hun efter levende slægtninge.

Bevæbnet med navnet på sin biologiske far, hans fødselsdato og et billede af ham fra 1975, var hun på jagt efter sine op mod otte halvsøskende og andre slægtninge. Eva Asmussen var indstillet på, at det kunne blive en lang søgen, men efter blot 20 minutter blev hun kontaktet af Henriette Asmussen fra Snekkersten, som genkendte manden på billedet som sin onkel Helge Nielsen.

Henriette Asmussen kendte navnet på den kvinde, som Helge giftede sig med kort tid efter Evas fødsel og hurtigt fandt de frem til navnet på Eva Asmussens halvsøster i Finland. Efter at have skrevet til otte kvinder med samme navn, fik Eva Asmussen fik fat i den rette. Hendes jagt på en ukendt slægt var lykkedes.

Eva Asmussen er langt fra den eneste, som leder efter slægtninge. Ifølge Kirsten Sanders, formand for Danske Slægtsforskere, har de siden Corona-epidemiens start fået mere end 3.600 nye medlemmer i foreningens Facebook-gruppe ”Slægtsforskning”.

– I dag kan man søge efter slægtninge og slægtsforske på nettet og i Facebook-grupper, og alt hvad man i gamle dage tog hen på Rigsarkivet for at finde, ligger på nettet nu. Man kan ikke søge i dem, men man kan bladre i dem og hygge sig med det derhjemme, siger Kirsten Sanders.

I gruppen ’Slægtsforskning’ kan man kun søge efter afdøde slægtninge. Der findes lukkede grupper, hvor man kan søge efter nulevende slægtninge. Ønsker man at komme i gang med slægtsforskning, er Kirsten Sanders bedste råd at starte med sig selv.

– Start med dig selv og din egen dåbsattest. Der står hvem ens forældre er, og hvornår de er født. Snak med alle de nulevende slægtninge du har og optag det på din telefon, så du får så mange oplysninger, du kan, siger Kirsten Sanders, og understreger, at man er godt på vej, hvis bare man har oplysninger om sig selv, forældre og bedsteforældre.

Vil du i gang med slægtsforskning?

  • Start med dig selv og dine forældre
  • Få fat i din dåbsattest
  • Find ud af hvad dit mål med slægtsforskningen er

Find mere info på slaegt.dk/kom-i gang/

En rutsjebanetur, som langt fra er slut

Eva Asmussen havde i forvejen en stor familie, men i sin søgen har hun fået kendskab til en lang række ukendte biologiske slægtninge. Hun har, udover sin halvsøster, fundet seks kusiner og tre fætre, en faster, en nevø og en onkel, og får løbende information om de enkelte familiemedlemmer.

Næste skridt for Eva Asmussen er, at finde identiteten på sine andre søskende. Med sin dåbsattest i hånden vil Eva Asmussen kunne få oplyst navne, fødselsdatoer og fødested på alle halvsøskende og kan fortsætte jagten.

– Det har været en helt vild rutsjebanetur. Fra at tro, at der nok ikke sker noget snart og så have kontakt til min søster efter 14 dage. Det kan kun blive fantastisk herfra, siger Eva Asmussen, som ser frem til næste del af turen.

Sådan gjorde vi: Vi tog kontakt til Eva Asmussen efter at have set hendes opslag om jagten på sin biologiske familie i Facebook-gruppen ”Helsingør”. Vi gennemførte et telefonisk interview om forløbet, og kontaktede herefter en slægtsforsker for at undersøge, hvordan slægtsforskning foregår i dag. Dette interview forløb ligeledes telefonisk. Tina og Henriette har godkendt, at de benævnes med fornavne i artiklen. Redaktionen er bekendt med deres fulde navne. Tinas mor ønsker ikke at medvirke i artiklen med navn, men er bekendt med artiklen.