Cyberfeministiske fædre ændrer spillereglerne

Min datter skal have mulighed for at spille en kvindelig helt. Det ønske har fået flere fædre i USA til at hacke deres døtres yndlingscomputerspil, og ændre hovedpersonens køn.

Sidste år hackede faderen Mike Mika det populære Mario-spil, så hans 3-årige datter kunne spille helten som Pauline, der ellers skal reddes af Mario. Hun kan derfor overvinde skurken ”Donkey Kong” som prinsessen.

Hun skal se en helt i spejlet

Fædrenes forklaringer på, hvorfor de hacker, handler om at gøre det muligt for deres døtre at kunne identificere sig med de helte, som de spiller.

–  Først fortalte jeg hende at det ikke var en mulighed at spille Pauline som helten. Men det irriterede mig, så jeg lavede det om, fortæller Mike Mika i en mail til Navisen.dk

Han mener, at hans hack er en god måde at bruge hans computerevner til at vise hans datter, at hun ikke skal finde sig i den slags begrænsninger.

–   Jeg gennemgik med hende, hvordan jeg ændrede spillet, og jeg håber, hun lærer, at hun kan ændre hvad som helst, fortæller hackerfaderen.

Læs hele forklaringen her: Hvorfor jeg hackede Donkey Kong for min datter 

Cyberfeminismen står stærkest i USA

I USA er cyberfeminismen større end herhjemme, hvor den ofte udspiller sig mere i Facebookaktioner og brug af de sociale medier til at skabe opmærksomhed om ligestilling:

Læs også: Feminister i cyberspace kæmper på Facebook

–   Hacking er ret stort her. Det er foregået længe før mit hack, og takket være andre har jeg været i stand til at ændre spillet ret hurtigt. Det er blevet mere og mere normalt i USA, fortæller den aktivistiske far Mike Mika.

Tilbage i 2012 hackede en anden far, Mike Hoye, kønnet i spillet The Legend of Zelda: Wind Waker. Hovedpersonen hedder Link, og faderen ændrede teksten, så fortællingen blev fortalt om en pige i stedet for en dreng.

Til at starte med læste han teksterne op for datteren med det omvendte køn, og det fik ham til sidst til at ændre koderne. Denne far har her beskrevet, hvordan han gjorde det: Skift pronominerne ud

Fædre kan gå forrest med cyberfanen

Det er typisk fædre, der kun har døtre, der bliver opmærksomme på problemet, vurderer Dorte Toft, der der er journalist og blogger på Berlingske Businees. Det opdagede hun første gang på en MIT-konference i USA om fremtidens teknologi.

Den blev indledt af en dag med emnet “Kvinder og Teknologi”, og en fremtrædende universitetsmand dokumenterede, hvorledes ubevidst kønsdiskrimination slog igennem på MIT, og hvorfor det var uhensigtsmæssigt på så mange fronter. Det viste sig, at han – og mange af tilhørerne af hankøn – havde én ting til fælles. De havde kun døtre.

Test dig selv: er du cyberfeminist?

–  Ud fra min erfaring ser det ud som om, at mænd, der kun har døtre, bliver mere opmærksomme på de benspænd, der i sidste ende påvirker pigerne til at forblive inden for de kvindestereotypiske områder. Ikke at der er noget galt med dem, men at kunne vælge helt frit og bredt må være det optimale for kvinder – som for mænd, fortæller Dorte Toft

Hun tilføjer, at hvis cyberfeminisme skal slå igennem i Danmark, er det sansynligvis netop via mænd, fordi der er en tendens til, at mænd, der står frem i den slags aktioner, har mere gennemslagskraft.

–  I Danmark har feminismen en lav status, men én mand alene, der har pondus og er kendt, kan sagtens gøre en forskel, siger Dorte Toft.