Pædagogstuderendes blokade skaber resultater

De studerende på blokaden fortæller, at over 300 studerende har deltaget i protesten begge dage. Foto: Netavisen

’CAMPUS-KAOS’ står det skrevet på et meterlangt banner, som hænger i en af trappeopgangene op til 7. Sal på Campus Carlsberg i København. Studerende fra stedets pædagoguddannelse blokerede mandag ledergangen på den øverste etage, og de sidder der endnu.

Parolen på banneret henviser til, at pædagoguddannelse flyttede ind på Campus Carlsberg i sommeren 2016, og det var der problemerne opstod. Rundt omkring på borde ligger der flyers med kravene påtrykt. ”Erstatningsundervisning for aflyste timer”, “Minimum 4 uger til at at finde en praktikplads til Bachelor-praktik” og ”Åben budgettet!” er bare tre af de 11 krav som blev vedtaget på et stormødet i sidste uge, hvor de studerende også besluttede sig for at blokere. Stormødet blev afholdt efter at de studerende har forsøgt sig med bl.a. at skrive klager. Nu blokerer de. Kontorerne er tomme, men ved trappeopgangene sidder studerende, og læser eller diskuterer. De har alle sammen klistermærker på tøjet med teksten ”Jeg støtter blokaden på UCC”, ligesom dem mange af deres medstuderende går rundt med på skolen.  Rundt omkring på borde ligger der flyers med kravene påtrykt. ”Erstatningsundervisning for aflyste timer” og ”Åben budgettet!” er bare to af de krav som blev vedtaget på stormødet i sidste uge, hvor de studerende også besluttede sig for at blokere. En af de studerende der har været længe på blokaden er Mia Rebecca Lund. Hun har både været med til at bygge blokaden i mandags kl. 6, og tog sov der mellem mandag og tirsdag.

– Jeg er en del af det her, fordi jeg gerne vil være en god pædagog, jeg vil gerne have dygtige kollegaer, og jeg vil gerne føle, at jeg er beredt til det, jeg kommer ud til. Nu bruger vi tid på en masse ting, der er irrelevante, i stedet for at bruge tid på at lære noget, og diskutere pædagogik, siger Mia Rebecca Lund.

Minister i samråd
De studerendes opråb er trængt ind gennem Christiansborgs tykke murer, hvor Enhedslisten, som direkte konsekvens af blokaden, har kaldt uddannelses- og forskningsminister Søren Pind i samråd. I en pressemeddelelse skriver partiet at ministeren, som den øverste chef for pædagoguddannelserne, må påtage sig et ansvar for de håbløse forhold. Mia Rebecca Lund beskriver det på en anden måde.

– Når mine vandrør derhjemme sprænger, så ringer jeg til VVS’eren. Når VVS’eren kommer, så vil jeg ikke i dialog med VVS’eren, så skal vedkommende bare fixe vandrørene.

Hun fortæller at uddannelsens ledelse flere gange har indkaldt de protesterende studerende til møder, men uden at ville ændre på noget. De studerende på blokaden regner ikke med at tage hjem, før ledelsen har fremlangt en plan for, hvad de vil gøre for at imødekomme de studerendes krav.

– Jeg synes faktisk ikke, det er for meget at forlange, at ledelsen laver handleplan. Men det er dem, der sidder i blokaden, der bestemmer, hvornår den skal opløses, siger Mia Rebecca Lund

– Jeg er en del af det her, fordi jeg gerne vil være en god pædagog
Pædagogstuderende Mia Rebecca Lund

Hver dag kl. 17 bliver der afholdt fællesmøde. Her beslutter de studerende enstemmigt, om de vil fortsætte, og blokere gangen i et døgn mere. Tirsdag blev det et rungende ja, og troen på fremtiden, fejler ikke noget.

– Når vi er færdige med det her, så har vi fået en rigtig god pædagoguddannelsen. Så skal vi tage den, og blive rigtig dygtige pædagoger, siger Mia Rebecca Lund.

Ledelsen imødekommer krav
Direktør for pædagoguddannelsen på Campus Carlsberg, Lisbeth Harsvik er ikke helt tilfreds med de studerendes metoder.

– Det er ikke en god idé at blokere, men det er en god idé, at vi har en dialog om at lave en rigtig god uddannelse. Derfor taler vi med de studerende om andre måder at gøre at gøre det på, siger hun.

Ledelsen har offentliggjort budgettet, som var et af de studerendes krav. Men de fremtidige pædagoger er endnu ikke tilfredse.

– Virkeligheden er jo, at de har opstillet nogle krav, dem har vi svaret på fra ledelsens side. De syntes ikke, at det var gode svar, eller at det var de svar, de kunne lide at høre. Måske har vi ikke været uddybende nok, siger Lisbeth Harsvik.

Tirsdag aften fik de studerende besked på at ledelsen regner med at kunne aflevere en handleplan til dem i morgen inden frokost. Dernæst beslutter de studerende, om blokaden fortsætter.

De pædagogstuderendes 11 krav
1. INGEN MODULOPGAVER OG PRØVER OVEN I HINANDEN
2. FÆRDIGT SKEMA UDSENDT MIN. 6 UGER FØR MODULSTART
3. MODULERNE AFSLUTTES MED FEEDBACK FRA UNDERVISER
4. DER TILBYDES ERSTATNINGSUNDERVISNING FOR AFLYSTE TIMER
5. MIN. 4 UGER TIL AT FINDE PRAKTIKPLADS TIL BA-PRAKTIK
6. TYDELIG OPGAVEBESKRIVELSE UDSENDES VED MODULSTART
7. DE STUDERENDE HAR DIREKTE INDFLYDELSE PÅ HVEM DE FÅR SOM BA-VEJLEDER
8. PRAKTIKPERIODEN PLACERES SOM I 2007-UDDANNELSEN
9. HVAD BLIVER PENGENE BRUGT TIL? ÅBEN BUDGETTET
10. MERE TILGÆNGELIGHED. PORTALEN ER LORT – FIX DEN
11. OFFENTLIGGØR HVOR MEGET FORBEREDELSESTID UNDERVISERNE HAR OG GIV DEM MERE, SÅ VORES UNDERVISERE IKKE FORTSAT GÅR NED MED STRESS