Hvad har poledance i pandakostume, grønne VM sko og laks på Strøget med klimaforandringerne at gøre? En række kendte har i anledning af WWF’s Earth Hour kampagne stillet danskerne nogle udfordringer. Det har de gjort for at skabe opmærksomhed om klimaproblemerne. Accepterer danskerne udfordringerne, vil de kendte til gengæld gøre noget ekstraordinært. Eksempelvis vil Sebastian Dorset danse poledance iført pandakostume og Joachim Boldsen sætte sine grønne VM sko på højkant.
- Sebastian Dorset vil slange sig op og ned af en stang til poledance iført pandakostume, hvis 444 tager imod hans udfordring om at skrue ned for varmen, når de forlader deres hjem.
- Gitte Seeberg vil forsyne 200 heldige danskere på Strøget med laks, hvis 200 indfører to kødfrie dage om ugen derhjemme.
- Joachim Boldsen stiller sine grønne VM sko på højkant, hvis 500 danskere skifter over til elsparepærer.
- Signe Wennebergs næste projekt vil være en pixibog om hønsehold, hvis hun kan få 100 danskere til at få høns.
- Se flere af de kendtes udfordringer: Jeg vil, hvis du vil
Earth Hour er en tilbagevendende global klimakampagne, hvor millioner af mennesker og tusindvis af virksomheder i 152 lande i morgen slukker lyset i en time fra 20.30 til 21.30. I år får kampagnen det twist, at folk kan udfordre hinanden til at gøre noget for klimaet gennem WWF’s Earth Hour hjemmeside.
Danskerne vil engageres i klimadebatten
Ifølge en undersøgelse som WWF har lavet i samarbejde med Codan, mener danskerne i høj grad, at de selv bærer hovedansvaret for at gøre noget ved klimaproblemerne.
– Vi har fået lavet en undersøgelse, som viser, at i modsætning til tidligere så bakker danskerne rigtig meget op om selv at gøre noget. Og på den måde har det ændret sig i forhold til tidligere, hvor danskerne mere har syntes, at det var politikerne og virksomhederne, der skulle gøre noget. Nu har vi en situation, hvor vi selv er parate til at gøre en forskel, siger Gitte Seeberg, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden.
Læs også: Danskere tager ansvar for klimaforandringer
Earth Hour klimaudfordringerne skal engagere danskerne i klimadebatten på en sjov måde og få folk til at gøre hinanden opmærksomme på klimaet i hverdagen.
– Vi skal prøve at engagere hinanden og give hinanden nogle løfter, så vi husker på klimaet i dagligdagen, siger Gitte Seeberg. Hun vil selv dele 200 stykker laks ud til folk på Strøget, hvis 200 mennesker siger ja til at have to kødfrie dage om ugen.
De små ting gør forskellen
– Det, vi vil med kampagnen, er at få folk til selv at sige: Vi vil også gerne selv gøre en lille ting for klimaet. Og gerne mange små ting, for klimaproblemerne kan ikke løses ved en snuptagsløsning. Der skal rigtig mange forskellige små fremskridt til, siger Gitte Seeberg.
Earth Hour klimaudfordringerne opfordrer eksempelvis til kødfrie dage, at skifte over til elsparepærer og at lade bilen stå i garagen til fordel for cyklen eller bus og tog. Man kan ved lejlighed bruge Earth Hour timen i morgen på at skænke klimaet i dagligdagen en tanke.
– Man kunne bruge den time på at planlægge en aktivitet, der gavner miljøet. Generelt kan man spørge: Hvordan kan jeg lave lidt om i min daglige rutine, så mit forbrug bliver lidt anderledes og belaster klimaet mindst muligt? siger seniorforsker ved DTU Simon Bolwig.
Sluk lyset
I morgen mørklægges mange hjem og virksomheder i en time for at skabe opmærksomhed omkring global opvarmning. Over 160 virksomheder og 45 kommuner bakker i Danmark op om kampagnen, og over 300 vil deltage i Earth Hour festen på Rust på Nørrebro, oplyser pressechef for WWF Charlotte Brix Andersen.
– Sluk lyset er en symbolsk handling. Kampagnen løber 24 timer hele vejen rundt om kloden, hvor man slukker lyset og kommer med et politisk statement om, at der skal gøres noget ved klimaproblemerne nu og her, siger Gitte Seeberg.
Læs også: Lørdag aften gik verden i sort i en time
Den mørke time vil i sig selv ikke gøre nogen forskel på miljøet, men Simon Bolwig er enig med Gitte Seeberg i, at det kan gøre folk mere opmærksomme på klimaet.
– For klimaet som sådan vil det ikke have nogen effekt på kort sigt, at man slukker lyset i en time. Men på længere sigt kan det godt have en indirekte effekt ved, at folk bliver mere opmærksomme på klimaproblemet, siger han.
Gitte Seeberg håber også på at den mørke time vil være både sjov og konstruktiv.
– Jeg vil foreslå, at folk sætter sig hjem og hygger sig – og der er også mange restaurationer, der slukker lyset. Så jeg håber, at folk vil slukke lyset og hygge sig i den time og måske se på, hvor vigtig sagen er, siger hun.