Årsregnskaber, virksomhedsregistre og moms afholder slagtere fra at åbne nye butikker. Det er en af grundene til, at antallet af slagerforretning i Danmark nu er rekordlavt.
Tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af danske slagterforretninger faldt med 16 procent mellem 2011 og 2017 faldt, og formanden for FødevareDanmark anslår, at der kun er cirka 300 forretninger tilbage på landsplan.
Jeg ville ikke have lyst til at have min egen. Jeg tror, der vil være for meget arbejde i det med papirarbejde og regnskaber.
Mikkel Lisbjerg Andersen, slagterelev.
Mikkel Lisbjerg Andersen er slagterelev i Roskilde, og han har heller ikke lyst til at åbne egen butik.
– Når jeg er færdiguddannet, vil jeg gerne arbejde i en forretning, men jeg ville ikke have lyst til at have min egen. Jeg tror, der vil være for meget arbejde i det med papirarbejde og regnskaber, siger han.
Mens frygten for papirarbejdet afholder slagtere fra at åbne nye forretninger, har konkurrence fra supermarkederne kostet kunder i de eksisterende butikker.
Læs også: Slagter-Anette holder ikke til højere pensionsalder
– Da supermarkederne begyndte at have kød og pålæg i deres kølediske, så begyndte forbrugerne jo at købe det der, samtidig med at de købte deres toiletpapir, Ajax og bleer, for at gøre hverdagen nemmere. I forbindelse med det havde vi et kæmpe fald i antallet af forretninger og det har resulteret i, at vi kun har små 300 slagterbutikker tilbage, siger Leif Wilson Laustsen, der er formand for FødevareDanmark.
Han mener ikke, at der vil komme flere forretninger til i fremtiden. Men selvom organisationen er bekymret over udviklingen, er den optimistisk. De cirka 300 tilbageværende butikker har det nemlig godt, mener Leif Wilson Laustsen.
Læs også: Robotten bliver slagteriarbejderens nye kollega
Formanden har selv sin egen slagterbutik, og hans omsætning er stabil, selvom han godt kan mærke, danskerne handler i supermarkederne til hverdag.
– Folk tænker, at det skal være ekstra godt ved højtiderne, men jeg forstår ikke, hvorfor det ikke også skal være godt i hverdagen, siger Leif Wilson Laustsen.
Sådan gjorde vi: Journalisten læste en pressemeddelse fra Danske Slagtermestre, som er en arbejdsgiverorganisation i FødevareDanmark. Derefter er der foretaget telefoninterviews med kilderne.