Stadig flere ægteskaber ender med direkte skilsmisse på nettet viser nye tal fra Danmarks Statistik, og det får nu parterapeuterne til at råbe op.
I 2013 blev 18.872 par skilt. Det er en stigning på 20 procent i forhold til 2012. I andet halvår af 2013 var der 2.986 flere skilsmisser end i samme periode året før. Skilsmisseloven trådte i kraft 1. juli 2013 og gør det muligt at lade sig skille via NemID.
Jeg synes, at loven signalerer, at hvis vi ikke bryder os om ægteskabet, så trykker vi på en knap, og så kan vi slippe for det hele. Og det kan man altså ikke, fordi sådan ser den virkelige verden ikke ud, siger skilsmisserådgiver hos Terapi & rådgivning, Annemette Skriver.
Risiko for impulsbeslutninger
Fakta om skilsmisseloven:
- Trådte i kraft 1. juli sidste år
- en separation koster 900 kr.
- en skilsmisse koster 900 kr. Uanset om man bliver separeret først
Kilde: statsforvaltningen
Annemette Skriver frygter, at digitaliseringen har været medvirkende til, at par kommer til at tage uovervejede drastiske beslutninger om deres ægteskab. Derfor opfordrer hun til, at ægtepar, som står overfor en eventuel skilsmisse, tænker tingene ekstra godt igennem, inden de sætter deres underskrift på skilsmissepapirerne, hvad enten de er digitale eller ej.
Også i hos skilsmisserådgivningen, Mandecentret, kritiserer man lovgivningen.
– Det er virkeligt vigtigt at følge med i, hvad der sker, når man kan blive skilt på den måde. Der er en risiko for høj grad af impulsbeslutninger forbundet med digitaliseringen. Ud fra hvordan vi, i Mandecentret, mærker hvordan en skilsmisseproces skaber langvarige problematikker, så mener vi helt klart, at man skal være forsigtig med at tage impulspræget beslutninger, siger daglig leder Morten Kjær og tilføjer:
– Vi glemmer hurtigt med digitaliseringen, at der ligger et helt menneskeliv bag hver skilsmisse.
Læs også: Ny skilsmisselov: Børn bliver glemt i raseriet
Betænkelig udvikling
Loven får parterapeuterne til at stille spørgsmålstegn ved, om den overhovedet var et nødvendigt tiltag.
– Der er rigtig mange komplikationer i den måde, vi forvalter en skilsmisse på, som jeg synes kunne have været meget mere ønskværdigt, at man rettede fokus mod, i stedet for denne her knap man kan trykke på, siger Annemette Skriver og fortsætter:
– Vi har jo i forvejen en regel om, at man kan blive skilt øjeblikkeligt. Der har hele tiden været en mulighed for, at man kan blive skilt hurtig, hvis det viste sig at være nødvendigt, f.eks. i forbindelse med utroskab.
I følge Annemette Skriver er skilsmisseloven blevet et udtryk for en individualiseret udvikling, som strider imod ægteskabets løfte om gensidighed. Ved vielsen lover det kommende ægtepar troskab til hinanden i medgang og modgang, men med den digitale skilsmisse bliver dette løfte til en individuel sag.
I Islebjerg kirke mener man også, at loven kan have en negativ konsekvens ved mange skilsmisser, og at den hurtige NemID løsning ikke virker velovervejet.
– Den generelle holdning i dag er, at man hele tiden skal videre og det gælder åbenbart også i privatlivet. Tingene skal gå utroligt hurtigt. Der eksisterer ikke den samme eftertænksomhed mere, og det mener jeg er bekymrende, siger pastor Inger-Lise Pedersen