Når borgerne i Gribskov Kommune i næste uge går til stemmeurnerne, skal de måske tænke sig ekstra godt om, hvor de sætter krydset. Der er nemlig risiko for, at deres stemme på sigt kan ende ved et andet parti end dér, hvor krydset er sat. I den indeværende valgperiode har hele fem byrådskandidater nemlig taget deres mandat med videre som enten løsgænger eller til et nyt parti.
Partiskift siden KV17
Betina Sølver fra Socialdemokratiet til Velfærdspartiet
Bo Jul Madsen fra Socialdemokratiet til Radikale Venstre
Jesper Behrensdorff fra Konservative til Nyt Gribskov
Jonna Præst fra Dansk Folkeparti til Nyt Gribskov
Morten Ulrik Jørgensen fra Nyt Gribskov til løsgænger
I alt sidder der 23 byrådsmedlemmer i Gribskov Kommune
Kilde: Wikipedia
En af de politikere, som har skiftet parti i denne periode, er den nu radikale viceborgmester Bo Jul Nielsen, som forlod Socialdemokratiet i marts 2019 for en tilværelse som løsgænger, inden han skiftede til Radikale Venstre i maj 2020. Bo Jul Nielsen mener, at partihop som hans ofte skyldes uenigheder i partiet.
– Jeg forlod Socialdemokratiet i sin tid på grund af interne uenigheder, som vi i 10 år havde prøvet at rette op på uden held. Til sidst fik jeg nok og trak stikket. De måtte klare sig selv, siger Bo Jul Nielsen.
Samme tendens oplevede Jonna Præst, som skiftede fra Dansk Folkeparti til Nyt Gribskov i juli 2020.
– Vi havde større samarbejdsproblemer i Dansk Folkeparti, som gjorde, at jeg ikke følte mig hjemme i partiet. Flere personer fra partiet påstod, at jeg var dement, og opfordrede derfor til ikke stemme på mig, siger Jonna Præst.
Kommunalt partiskifte
Partiskifte er et større fænomen blandt danske kommunalpolitikere, og de fem partihoppere i Gribskov taler ind i statistikken.
– I senest valgperiode har omkring 7 procent af de lokale politikere skiftet parti. Det er cirka det dobbelte af, hvad vi ser i Folketinget, siger Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Roger Buch peger på flere grunde til, at tallene er så høje.
– Det er noget mere omkostningsfrit. Der er ikke lige så meget på spil, som der er i Folketinget. Kommunalpolitik er at betragte som et bijob. Man mister ikke på samme måde sit job ved at skifte parti. Dernæst er kommunalpolitik meget konkret, og ideologi spiller generelt en mindre rolle, og derfor er det også nemmere at skifte parti. Slutteligt spiller de interne konflikter i partierne en større rolle, forklarer Roger Buch.
Ved du hvem, der passer på din stemme til kommunalvalget?
“Jeg ser mig selv som en trofast fyr”
Selvom viceborgmester Bo Jul Nielsen (R) har skiftet parti, mener han ikke, at der er noget frygt for, at han skifter igen.
– Nu er jeg jo ikke en, der smutter i tide og utide. Jeg var i medlem af Socialdemokratiet i 23 år, har været ansat på mit arbejde i næsten 30 år og har været gift med min kone i 28 år. jeg ser mig selv som et trofast fyr, siger Bo Jul Nielsen (R).
En konsekvens af partihoppene kan ses i de ændringsforslag til kommunalplanen, som blev afgjort i marts ved afstemmningen 11 mod 11, hvor én undlod at stemme. Det betød, at området omkring havnen i Gilleleje udgik af centerafgrænsningen, og planforholdene på havnen fastholdes, som de er. Flere restaurationer og forretninger var ulovlige indtil lokalplanen blev vedtaget.
Resultatet havde måske været anderledes, hvis byrådskandidaterne ikke havde skiftet parti, da både Bo Jul Madsen, Jesper Behrensdorff og Jonna Præst tidligere repræsenterede partier, der alle stemte for ændringer af kommunalplanen.
Sådan gjorde journalisten: Inspirationen til artiklen stammer fra en debat på en lokal Facebook-gruppe for Gribskovs borgere. Alle interviews er fortaget telefonisk.