Pensionist skaber bedre arbejdsmiljø for skolelærer

Skærmbillede 2015-11-14 kl. 13.06.43
60 folkeskoler rundt om i landet får hjælp fra pensionister i timerne.

Omkring 60 skoler og 40 børnehaver fordelt på 29 kommuner rundt om i landet får en hjælpende hånd fra i alt 366 frivillige pensionister fra Ældresagen. En af de skoler, som en gang i ugen får hjælp fra pensionister, er Vadehavsskolen på Egebæksvej i Ribe.

Skolen får besøg af to pensionister en gang om ugen. De er tilknyttet fag som håndværk og design, dansk og kristendom.

Håndarbejdslærer Laila Drachmann er en af de lærere på Vadehavsskolen, der får en hjælpende hånd fra pensionist Mona Toft Sørensen, som er tidligere sygeplejerske.

– Hun er med til at tage lidt af vores stress væk. De lange køer til hjælp i håndarbejde er ikke helt så lange, når Mona er med. Hun er sådan et roligt væsen, og det har en god indflydelse på både børnene og os voksne, fortæller Laila Drachmann.

Læs også: Københavnske lærere underviser storklasser, når kollegaen er syg

Hun er med til at tage lidt af vores stress væk. De lange køer til hjælp i håndarbejde er ikke helt så lange, når Mona er med. Hun er sådan et roligt væsen, og det har en god indflydelse på både børnene og os voksne.
Håndarbejdslærer, Laila Drachmann.

Mindre stress i timerne

Håndarbejdslæreren er ikke i tvivl om, at den hjælpende hånd fra pensionister giver lærerne et bedre arbejdsmiljø. De er med til at aflaste de lærere på skolen, som føler sig lidt pressede, blandt andet fordi de har så mange inklusionsbørn.

– Vi er generelt lidt stressede i de kreative fag, fordi vi har mange børn per lærer. Men når Mona er med, kan hun aflaste os lærere ved at hjælpe med at tråde nålene og binde knuder, og hun kan virkelig få stressniveauet ned, siger Laila Drachmann.

Den anden pensionist, som giver en hjælpende hånd på Vadehavsskolen i Ribe, er Mona Jørgensen, der selv er gammel lærer. En gang om ugen hjælper hun i fagene dansk og kristendom og kan være med til at skabe en ekstra ro omkring inklusionsbørnene.

– I den 2. klasse jeg er i, hjælper jeg en hørehæmmet pige, som har brug for lidt støtte. Hende tager jeg med ud, så der er lidt ro omkring hende, og så laver vi de ting, som vi har fået at vide af læreren. Det fungerer rigtig godt, fortæller Mona Jørgensen.

Læs også: Tilflytter-boom presser folkeskolerne i Amager Vest

Pensionister i timerne kan anbefales

Håndarbejdslærer Laila Drachmann er så begejstret for samarbejdet med pensionister, at hun vil anbefale det til alle.

– Det er fantastisk. Jeg synes, at alle skal bruge den ordning. Jeg har allerede anbefalet det til mange, fortæller hun.

Det er fantastisk. Jeg synes, at alle skal bruge den ordning. Jeg har allerede anbefalet det til mange.
Håndarbejdslærer, Laila Drachmann.

Også afdelingslederen på Vadehavsskolen, Stig Petersen, er glad for samarbejdet. Så glad, at han allerede har opfordret de andre skoler i Ribe til at følge trop.

– Mit indtryk er, at det fungerer rigtig fint. Det er til glæde for både lærerne, eleverne og pensionisterne. Derfor er det noget, jeg også vil anbefale andre skoler at gøre, siger Stig Petersen.

Endnu en af Vadehavsskolens afdelinger på Simon Hansens Vej i Ribe starter snart samme projekt op i samarbejde med Ældresagens lokalafdeling.

Læs også: Lærere: Dårligt arbejdsmiljø efter ferien