Peter Madsen får livstid for “kynisk og planlagt seksuelt drab”

Pressen var talstærkt til stede foran Københavns Byret, allerede inden der faldt dom i sagen mod Peter Madsen, der bl.a. var tiltalt for drab, seksuel mishandling og for at have parteret den svenske journalist Kim Wall. Foto: navisen.dk

Dommen er nu faldet i den såkaldte ubådssag, hvor 47-årige Peter Madsen har været tiltalt for drab af den svenske journalist Kim Wall.

Han idømmes livsvarigt fængsel. Det betyder, at han først kan søge om prøveløsladelse efter 12 år.

Peter Madsen er dømt for at have dræbt Kim Wall samt andet seksuelt forhold end samleje af særlig farlig karakter, usømmelig omgang med lig og overtrædelse af reglerne om sikkerhed til søs.

Dommeren opsummerer i retten, at der er tale om et kynisk og særdeles brutalt planlagt drab af seksuel karakter på en kvinde, som arbejdede som journalist, og som tilfældigt var blevet inviteret ud på en ubådstur.

Det er en enig domsmandsret, der er kommet frem til at dommen, forklarer dommer Anette Burkø.

Rettens detaljerede begrundelse for at dømme Peter Madsen livsvarigt fængsel kan læses her.

Interesse for spidning og drab

Retten lægger bl.a. vægt på, at Peter Madsen har udvist interesse i drab, spidning af kvinder og tortur.

Derudover har retten lagt vægt på, at Peter Madsen anbragte en række effekter i ubåden, herunder saven og en ekstra kedeldragt inden sejlturen med Kim Wall.

– Retten finder, at tiltalte ikke har givet noget troværdig forklaring på, hvorfor han anbragte disse i ubåden, forklarer dommeren.

Dommeren forklarer, at der ikke har været nogen “rimelig forklaring” fra Peter Madsen på, hvorfor han har påført Kim Wall læsioner i underlivet.

Forsvaren Betina Hald Engmark fortalte kort efter, at dommen var afsagt, at sagen ankes. Dermed skal den prøves igen i landsretten.

Sagen har kørt siden 8. marts 

Retssagen har kørt ved Københavns Byret, hvor dommer Anette Burkø og to lægdommere i byrettens retssal 60 nu har afgjort spørgsmålene, der har fyldt i retten og i landets medier siden 8. marts, hvor retssagen startede:

Er Peter Madsen skyldig eller uskyldig i drab, usømmelig omgang med lig, anden kønslig omgang end samleje, og forskellige brud på søfartslovgivningen under en sejltur i ubåden UC3 Nautilus i august 2017.

Peter Madsen har gennem retssagen erkendt sig skyldig i at have parteret liget af 30-årige Kim Wall på ubåden. Dertil har han hævdet, at hun døde ved et beklageligt uheld på grund af udstødningsgasser i ubåden. Der skulle ifølge Peter Madsen være opstået undertryk i ubåden, så en luge sugede sig fast, mens kun Kim Wall var nede i ubåden.

Forsvarer: Det har været fremlagt som en gyserhistorie

Det er et helt andet og langt mere brutalt billede, anklager Jakob Buch-Jepsen gennem 11 retsmøder har tegnet af, hvad der foregik i ubåden. Han har tegnet et billede af et planlagt seksualmord, hvor Kim Wall også har været udsat for tortur og mishandling i ubåden.

Forsvaren Betina Hald Engmark gjorde det mandag klart for retten, at hun ikke mente, at anklagemyndigheden har håndfaste beviser i sagen. Blandt andet fordi retsmedicinerne ikke endeligt har kunnet fastslå dødsårsagen.

– Anklageren har fremlagt en gyserhistorie, den bygger ikke på fakta og beviser, den bygger alene på svage indicier til støtte for påstandene i anklageskriftet, sagde hun mandag.

Klik dig gennem nedenstående tidslinje, der giver et overblik over sagen, der startede 10. august 2017, da Peter Madsen og Kim Wall tog afsted i ubåden: