James Cameron når havets dybeste punkt

Jacob Friberg og Jonathan Tybjerg

– Just arrived at the oceans deepest point. Hitting bottom never felt so good.

Det skrev filminstruktøren James Cameron kl. 00.30 i nat på sin twitter. Beskeden er twittet fra 10.902 meters dybde på bunden af Marianergraven, der ligger mellem Japan og Ny Guinea. Marianergraven er verdenshavenes dybeste punkt. Rejsen foregik i hans egen specialbyggede miniubåd, hvor der kun lige er plads til ham selv.
 

Dybeste solodyk
 

James Cameron gik ombord i ubåden ‘Deepsea challenger’ kl. 21.30, og rejsen til bunden tog tre timer.

Bunden af Marianergraven blev første gang nået i 1960 af en amerikansk marinekaptajn og en schweizisk ingeniør. Men James Cameron er altså den første der når så langt ned på et solodyk.
 

James Cameron er også den første til at have kamera og måleredskaber med. En robotklo har under turen indsamlet prøver, og suget små havdyr op. De skal nu studeres nærmere af astrobiologer fra NASA. Prøverne kan blive vigtige for, at forstå hvad der foregår på havenes dybeste punkter.
 

Kendte ønsker tillykke
 

En række af James Camerons venner ønsker ham tillykke på twitter.

– Congrats to my friend on the deepest solo dive ever. Always a pioneer, skriver Arnold Schwarzenegger på twitter

Microsoftmedstifteren, Paul Allen, har fulgt James Camerons forsøg på nært hold fra hans luksusyacht ‘Octopus’. Og fra sin helikopter var Paul Allen den første, der så James Cameron komme tilbage til overfladen.

– James Cameron now the deepest solo diver in history, skriver multimillionæren  
 

Se mere her:

Deepseachallenge.com

Titanic-instruktør på vej mod havets bund