Politiforbund: Skammeligt at demonstrere mod politibrutalitet i Danmark

Demonstrationen mod politibrutalitet, som forløb roligt lørdag den 15. marts Foto: Martin Fält
Demonstrationen mod politibrutalitet, som forløb roligt lørdag den 15. marts
Foto: Martin Fält

I Politiforbundet ryster formanden på hovedet over en demonstration, som vil foregå i København i morgen, og som går under navnet “Demonstration mod politibrutalitet”.

– Politibrutalitet er simpelthen for unuanceret. Jeg synes, det er skammeligt, at man kalder det noget så farvet. Med det ord sætter man en holdning til politiets adfærd, som er helt ude af proportioner, siger Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet, der repræsenterer danske politibetjente.

Læs også: SF vil have nummererede politiuniformer nu

Morgendagens demonstration er ifølge arrangørerne en fredelig demonstration. Demonstrationen sker i forbindelse med den internationale dag mod politibrutalitet, hvor der også i blandt andet USA, Canada og Storbrittanien bliver demonstreret. 

For eksempel vil jeg mene, at det kunne kaldes brutalitet, da politiet anholdte en masse demonstranter under klimatopmødet i 2011 og tvang dem til at sidde i flere timer på frostkold asfalt uden mulighed for at komme op og tisse
Bjørn Elmquist, formand for Retspolitisk Forening

I Danmark starter demonstrationen klokken 14 på Vesterbros Torv, hvorefter demonstranterne bevæger sig mod Christiansborg Slotsplads.

Marie Nielsen fra arrangørgruppen er ikke enig i, at betegnelsen er sat for meget på spidsen:

– Når vi vælger at kalde det politibrutalitet, så er det fordi, det er det vi oplever, og det er det, vi ser. Og det er det, vi rigtig gerne vil ændre på gennem de tre mærkesager for den her demonstration, siger hun.

De tre mærkesager er følgende. Numre på politiuniformerne, der kan hjælpe til at identificere betjente, der anvender deres magt ulovligt. En uafhængig politianklagemyndighed, der består af folk uden tilknytning til politiet. Desuden afskaffelse af lømmelpakken, der giver politiet lov til at tilbageholde civile i den offentlige ordens navn.

Fokus på demonstranternes krav

International dag mod politibrutalitet

  • Der demonstreres hvert år i flere lande verden over den 15. marts mod politibrutalitet
  • Dagen blev første gang afholdt i 1997 i Canada og Schweiz
  • I Danmark starter demonstrationen i morgen klokken 14 på Vesterbros Torv
  • Den danske demonstration har indtil videre 821 deltagere på Facebook

Claus Oxfeldt understreger, at man har lov til at demonstrere, men at han synes, tilgangen til politiets opførsel er skæv, når man ligefrem taler om politibrutalitet.

Marie Nielsen påpeger, at det ikke er ordet politibrutalitet, der er demonstrationens hjertebarn, men at hendes fokus er, at få gennemført demonstranternes tre krav:

– Vores mål er at få politiet under reel demokratisk kontrol. Og de tre mål, vi har opsat, vil være et skridt i den rigtige retning, siger hun.

Politibrutalitet ikke et forkert ord

Demonstrationens hovedtaler er Bjørn Elmquist, der er formand for Retspolitisk Forening, som arbejder for at værne om borgernes retssikkerhed og deres sociale og demokratiske rettigheder. Han mener, at man godt kan tale om politibrutalitet.

– For eksempel vil jeg mene, at det kunne kaldes brutalitet, da politiet anholdte en masse demonstranter under klimatopmødet i 2011 og tvang dem til at sidde i flere timer på frostkold asfalt uden mulighed for at komme op og tisse, siger han.

Læs også: Demonstrant: Politibrutalitet foregår i Danmark

Hans primære formål er at forøge folks viden om emnet. Han vil især gå ind i spørgsmålet om, hvordan man kan identificere betjente, der overtræder deres beføjelser.

– Politiet har eneret til at udøve magt, og den vagt skal anvendes, hvis det er nødvendigt. Men hvis man går ud over det, som er tilladt, så skal det stoppes. Og så skal der placeres ansvar for det. Det er hele samfundet interesseret i.

Gruppen har ikke tidligere samlet stået bag demonstrationer, men de håber at kunne gøre det til en årlig begivenhed. På Facebook har demonstrationen 821 deltagere. 

 

8 Responses to "Politiforbund: Skammeligt at demonstrere mod politibrutalitet i Danmark"