Porto-priser eksploderer i dag

Prisen for at sende et almindeligt brev stiger i dag fra 5,50 til 8 kr. Det svarer til en stigning på 45 procent. 

Prisen for at sende et almindeligt brev stiger i dag fra 5,50 til 8 kr. Det svarer til en stigning på 45 procent. 

Hvis du sende et brev til din gamle bedstemor eller en påskehilsen til børnebørene, skal du have flere penge op af lommen fra i dag. Et ganske almindeligt brev kostede i går 5,50 kr., men fra i dag må danskerne slippe af med 8 kr. Priserne på de almindelige A-breve stiger nemlig den 1. april. Og nej, det er ikke en aprilsnar.

»Prisen er sat ud fra omkostningerne, altså hvor hurtigt brevene skal leveres, hvor mange breve der er tale om og frankeringen,« siger Henrik Larsen, chef for Post Danmark Privatkunder.  

Prisstigningen skyldes, at danskerne sender færre og færre breve, og det er dyrt at håndtere post fra privaten. Derfor skal danskerne altså betale for de omkostninger, der er forbundet med forsendelsen. 

Henrik Larsen mener dog ikke, at det vil skræmme kunderne væk. 

»Måske nogle vil der være nogle få, der holder helt op med at sende breve. Men mange andre vil begynde at gøre det, fordi det bliver mindre besværligt,« siger Henrik Larsen. 

Danskere sender i gennemsnit 33 almindelige breve hvert år. Det svarer til en pengesum på 180 kr. Med de nye priser skal den almindelige danske husstand af med 82,50 kroner ekstra hvert år for A-breve og 16,50 kr. for B-breve.

B-breve stiger med en krone

Økonomibreve, eller de såkaldte B-breve, stiger til 6 kr. modsat de 5 kr., det plejede at koste. Til gengæld kan man nu smide dem direkte i postkassen i stedet for at tage en tur på posthuset. 

»Det tager et par dage at få leveret B-brevene, men til gengæld koster det også kun 6 kr. modsat de 8 kr., det kommer til at koste at sende A-breve,« siger Henrik Larsen.

Det er billigere for Post Danmark at håndtere de såkaldte B-breve, fordi brevene bliver lagt til side og sendt samtidig.

Frimærket på mobilen

Som noget nyt skal danskerne fra i dag ikke længere tænke over, hvor mange centimeter deres breve er. 

»Vi ændrer på nogle services og gør det nemmere at sende breve. Nu skal man f.eks. kun veje og ikke længere måle sine breve. Det bliver også gjort muligt at bestille porto over mobilen,« siger Henrik Larsen. 

Mobilportoen betyder, at danskerne nu kan betale porto for A-breve over mobilregningen. 

Læs mere om prisstigningerne her 

Opdateret kl. 10.37

Læs også:

Post Danmark lancerer sms-frimærket

57.000 ejendomme mangler nye postkasser