Professor og politiker kræver ny lov om rugemødre

Lovgivningen for rugemoderskab har mange huller. Flere og flere politikere vil nu have ændret den. Foto: Pxhere

Flere politikere vil nu ændre den danske lov om rugemødre. Det sker, fordi TV2’s dokumentar “Den falske rugemor” har kastet lys over de huller og gråzoner, lovgivningen har.

For det er helt lovligt at være rugemor i Danmark. Men det er ulovligt for læger og sundhedspersonale at assistere og hjælpe rugemoren og det kommende forældrepar.

Derfor vælger mange danske par og deres rugemor at rejse til et andet land, der tillader lægehjælp. Men det giver mange komplikationer, når parret, det nyfødte barn og rugemoren kommer tilbage til Danmark.

Læs også: Ninna var rugemor for sin kusine

Derfor vil flere politikere nu forsøge at få ændret lovgivningen.

– Der er ingen grund til, at danske borgere skal tage til udlandet for at sætte ønskebørn i verden, når man kan gøre det i trygge rammer her, siger sundheds- og ældreordfører for Liberal Alliance, May-Britt Kattrup, der har kæmpet for at få ændret lovgivningen for rugemoderskab i tre år.

Hun er glad for, at flere politikere nu er enige.

– Det rykker rigtig meget, og der er kommet meget mere fokus på det. Det er glædeligt, at nogle partier er begyndt at åbne op for det. Det er jeg rigtig glad for, siger hun.

Der er ingen grund til, at danske borgere skal tage til udlandet for at sætte ønskebørn i verden
May-Britt Kattrup, sundheds- og ældreordfører for Liberal Alliance

For gammel lovgivning

Lovgivningen for rugemoderskab har egentlig eksisteret i 30 år og er ikke blevet ændret undervejs. Men det er på tide, at der skal ske noget, lyder det fra Liberal Alliance.

– Lovgivningen er håbløst umoderne, mener May-Britt Kattrup.

I kølvandet af ”Den falske rugemor” inviterede Foreningen for ligestilling i familiedannelse i Danmark og May-Britt Kattrup til en åben høring om rugemoderskab på Christiansborg . Her var advokater, Etisk Råd, et rugemoderbarn, en rugemor og professor ved Copenhagen Fertility Center Svend Lindenberg til stede.

Professoren er enig med May-Britt Kattrup i, at der er for mange huller i den danske lovgivning for rugemoderskab.

– Det er noget tosseri. Loven er ufuldstændig, ubrugelig og farlig. Den dækker ikke for nogen, og der er ikke nogen som får retssikkerhed, siger han.

Det er glædeligt, at nogle partier er begyndt at åbne op for det
May-Britt Kattrup, sundheds- og ældreordfører for Liberal Alliance

Kriminelle forældre

Et af problemerne i lovgivningen for rugemoderskab er, at parret faktisk adoptere barnet af rugemoderen, når parret, det nyfødte barn og rugemoderen kommer tilbage til Danmark.

Den fødende kvinde ses nemlig som barnets mor uanset, om parrets navne står på fødselsattesten fra udlandet. Men det er mest den biologiske mor, der kommer i klemme, da faren har lettere ved at blive anerkendt som far, når han har leveret sæden.

Læs også: Det Etiske Råd: Det er ikke en menneskeret at få børn

– De mødre betragtes som kriminelle, fordi lovgivningen accepterer ikke at få børnene tilbage til Danmark. Så der er ingen sikkerhed i loven for dem, der deltager, siger Svend Lindenberg.

Det er et hul, der skal lukkes meget hurtigt, mener May-Britt Kattrup.

– De føler sig jo kriminaliserede. Og det burde meget hurtigt blive lovliggjort, at de forældre, der kommer hjem med rugebørn kan blive godkendt med det samme. For det er jo en ulykkelig situation for dem, siger hun.

Det er noget tosseri. Loven er ufuldstændig, ubrugelig og farlig
Svend Lindenberg, professor Copenhagen Fertility Center

Vil kæmpe videre

May-Britt Kattrup vil have rugemoderskab generelt legaliseret, så det er tilladeligt at få lægehjælp her i Danmark.

– Der skal legaliseres gode, regulerede forhold for barn, rugemor og de kommende forældre, siger hun.

Svend Lindenberg er enig i, at hullerne bør lukkes hurtigt.

– Fra en læges synspunkt lader man rugemødre og forældre i stikken ved at sende dem til udlandet. Regeringen bør derfor lave en lovpakke, der hænger sammen, siger han.

Et af de partier, som også vil kæmpe for at få rettet op på lovgivningen, er Radikale Venstre. Netavisen har forsøgt at kontakte sundhedsordfører for Radikale Venstre, Lotte Rod, men det har ikke været muligt. Hun forklarer dog til TV2, at hun blandt andet vil give begge biologiske forældre forældreskab fra begyndelsen.

Sådan gjorde vi: Artiklen er skrevet i forlængelse af en casehistorie om rugemor Ninna Hasselberg. Journalisten ønskede at belyse historien fra en politikers og læges synspunkt. Begge interviews er foretaget telefonisk.