Roskilde Universitet har i denne uge sagt farvel til 24 medarbejdere, hvoraf fem var ufrivillige fratrædelser. I rektoratet forventer man, at der vil komme flere afskedigelser i den næste tid, hvor man ligesom resten af landets universiteter skal spare to procent om året.
– Det er utopisk at tro, at vi ikke kommer til at sige farvel til mere personale, for vi er ikke et kornfedt universitet, siger universitetsdirektør, Peter Lauritzen, der er medlem af rektoratet på RUC.
Læs også: Fyringer på RUC trykker stemningen
RUC skal spare 16,3 millioner kroner i budgettet for 2016 og i alt 110 millioner kroner frem mod 2019 i forhold til i dag. Det svarer til cirka 12 procent af omsætningen. Derfor har det været nødvendigt at skære i de to største udgiftsposter: lønninger og husleje, fortæller Peter Lauritzen.
– De kolde fakta i finansloven viser, at vi bliver et mindre universitet, erkender han over for NetAvisen.
»Det får konsekvenser«
Udover at varsle fyringer har universitetet også måttet opsige en række lejemål på bygninger. I rektoratet er man ved at udarbejde en plan for, hvordan besparelserne skal ske den næste årrække.
– Personalet har travlt, så en eller anden form for konsekvens har det, når vi over flere år skal finde flere penge. Vi vil gøre det, så det går mindst muligt ud over både forskning og undervisning, siger Peter Lauritzen.
Kristian Bruun, der er formand for for Studenterrådet på RUC og repræsenterer de studerende, frygter netop, at det kommer til at påvirke den almindelige undervisning og studiemiljøet.
Læs også: Studenterrådsformand: Fyringer går ud over de studerende
– Det kommer til at have store konsekvenser for de studerende, at der kommer færre ansatte på Roskilde Universitet. Det kommer til at have konsekvenser for uddannelseskvaliteten, og hvor meget vi som studerende kan gå op i vores studier, siger han.
Vil undgå grønthøster
Peter Kjær, der er prorektor på RUC og ligeledes medlem af rektoratet, erkender, at universitetet står overfor store udfordringer.
Læs også: Pamela om fyringer på RUC: “Folk er helt stille”
– I løbet af nogle år vil vi få færre penge, og så vi bliver også et mindre universitet, siger Peter Kjær og understreger, at man i rektoratet vil planlægge nøje, så man undgår at gøre brug af »grønthøstermetoden«.
– Vi kommer til at kunne mærke det på kort sigt, men på lang sigt prøver vi at organisere os, så de studerende ikke kommer til at møde et forringet universitet, siger han.