Danske Studerende: Ministerens udmelding er bekymrende

Uddannelsesministeren vil have færre akademikereFoto: Bastian Grostøl
Uddannelsesministeren vil have færre akademikere
Foto: Bastian Grostøl

Danske Studerendes Fællesråd (DFS) er ikke begejstrerede for uddannelsesministerens seneste udmelding. Sofie Carsten Nielsen (R) sagde i går til Politiken, at hun vil have færre kandidatuddannede. Og det standpunkt har DSF’s formand, Jakob Ruggaard, svært ved at forstå.

– Det er en rigtig underlig udmelding. Det er fornuftigt at satse på uddannelse i et land som Danmark. Og jeg må indrømme, at jeg har svært ved at se det som et problem, at der er så mange dygtige unge mennesker, som vælger at læse en uddannelse hele vejen til kandidatniveau. Det tror jeg faktisk er en rigtig stor styrke for os, siger han.

U-vending

Når Sofie Carsten Nielsen siger, at der bliver uddannet for mange akademikere, går hun stik imod sin forgænger, Morten Østergaard, som var uddannelsesminister indtil sidste måned. Østergaard var fortaler for, at flere uddannede sig til kandidater. Den u-vending undrer Jakob Ruggaard.

– Jeg synes ikke, at det her er typisk radikal uddannelsespolitik. Jeg mener, at det er en helt anden linje, vi ser lige nu, siger DSF-formanden.

Læs også: Kritiserede uddannelser vil i kontakt med arbejdsmarkedet

Ministeren vil have flere unge til at tage praktiske og erhvervsrettede uddannelser.

-Vores arbejdsmarked har brug for en kombination af viden og praktik. Vi har brug for en bred vifte af uddannede unge, og der er universitetet ikke det eneste saliggørende for alle, sagde hun til Politiken i går.

Jeg er bekymret for, om Sofie Carsten Nielsen vil finde på tvangsmekanismer for at fraholde unge at tage kandidatuddannelser
Jakob Ruggaard, formand for Danske Studerendes Fællesråd

Nervøs for tvang

Venstres uddannelsesordfører, Esben Lunde Larsen, mener først og fremmest, at man bør lytte til universiteternes egen vurdering.

– Hvis universiteterne mener, at de kan levere en kvalitativ uddannelse med det optag vi ser i dag, så bakker vi op om det. Hvis universiteterne mener noget andet, jamen, så tager vi den drøftelse med dem. Målet er naturligvis ikke, at man skal uddanne i det uendelige, siger ordføreren.

Regeringen har en målsætning om, at 25 procent af den årgang, der blev færdig med 9. klasse i 2012, skal have en kandidatgrad. Lige nu står 29 procent af årgangen til at blive akademikere.

Jakob Ruggaard er glad for de høje tal. Men han er nervøs for, hvad Sofie Carsten Nielsen kan finde på for at presse tallet ned.

– Jeg bliver bekymret over, hvilke initiativer der kommer i forlængelse af det her. Når unge i dag er så motiverede for at tage lange uddannelser, betyder det jo også, at regeringen bliver nødt til at tvinge os til at lade være, hvis det er den vej, de vil gå. Så jeg er bekymret for, om Sofie Carsten Nielsen vil finde på tvangsmekanismer for at fraholde unge at tage kandidatuddannelser, siger han.