Klimatopmøde er i gang: »Vi kan godt fejre i 30 sekunder, men så skal vi også videre«

COP22 er i fuld gang i hovedstaden Marrakesh i Marokko. Foto: Elfarissi1993 / Wikipedia
COP22 er i fuld gang i byen Marrakech i Marokko.
Foto: Elfarissi1993 / Wikipedia

– Today I invite you to celebrate.

Sådan lyder det fra lederen af FN’s klimapanel, Patricia Espinosa, i en kort besked på UN Climate Actions Twitter-konto. I TV-klippet fra 4. november hylder hun aftalen fra Paris, men hun gør det samtidig klart, at der er hårdt arbejde i vente.

Og arbejdet er allerede begyndt. COP22 er i fuld gang i Marokko i byen Marrakech. Arbejdet skal sætte rammerne for den aftale, der allerede foreligger fra Paris.

Klimapolitisk rådgiver for Greenpeace, Jens Mattias Clausen, er i Marrakech og følger COP22. Han giver Patricia Espinosa lov til at fejre den allerede foreliggende aftale. Men fejringen skal ikke vare for længe.

– Vi kan godt fejre det i 30 sekunder, men så skal vi også videre, siger Jens Mattias Clausen.

Der er en hård kamp i vente forude, og det er vores handlinger de næste fem til 10 år, der afgør, om vi kan holde temperaturstigningen et godt stykke under de to grader, som aftalen fra COP21 kræver. Derfor er det afgørende, at parterne under COP22 ikke læner sig tilbage og nyder resultatet fra COP21 for meget. Vi er nemlig overhovedet ikke, hvor vi bør være.

– Det er vigtigt hele tiden at have for øje, at det ikke må blive en sovepude. Vi ved nok om videnskaben til at vide, at vi er meget langt fra, hvor vi skal være, siger Jens Mattias Clausen.

FAKTA OM COP-MØDERNE

  • COP er en forkortelse for Conference of the Parties
  • COP-møderne finder sted hvert år for de lande, der i 1992 underskrev Klimakonventionen. På møderne skal de forhandle videre handlinger i kampen mod klimaforandringerne.
  • Under COP21 i Paris underskrev 195 lande en global klimaaftale, der blandt andet skal holde den globale opvarmning under 2 grader – dog helst under 1,5 grader – sammenlignet med temperaturen før den industrielle udvikling.
  • COP22 er første skridt på vejen til at lave en lovbog, der kan føre aftalen fra COP21 ud i livet.
  • COP22 foregår i Marrakech 7.- 18. november.

»Nu går det langsomt«

Også forskningschef og klimaekspert hos DMI, Jens Hesselbjerg Christensen, er positiv stemt efter COP21. Men han deler Jens Mattias Clausens beskedne glæde. De forhandlinger, der er i vente, kræver meget arbejde.

– Jeg tror sagtens, at forløbet kan have positive signaler, men jeg tror også, vi vil finde ud af, at nu går det langsomt, siger Jens Hesselbjerg Christensen.

LÆS OGSÅ: Terror kan overskygge verdens klimaudfordringer

Han fremhæver især transportsektoren som et område, der er ekstra vigtig at tage sig af i fremtiden.  Især sejlskibstrafik og lufttrafik er udfordrende områder, da det er nogle af de områder, der forurener mest. Det er derfor vigtigt at få tage kampen op mod fossile brændsler.

– Transportsektoren i det hele taget står for en relativ stor del af hele emissionsniveauet. Det er en branche, som er svær at kontrollere, siger Jens Hesselbjerg Christensen.

Udviklingen væk fra fossile ressourcer sker allerede parallelt med topmødet, og det er den udvikling, som landene på topmødet skal imødekomme. Velviljen og ambitionsniveauet er der, og det skal afspejles på topmødet, hvor politikerne skal udvise velvilje og turde tage kampen op med nogle af de industrier, der har brug for en grøn udvikling.

– Der er ikke noget godt argument for ikke at accelerere den grønne omstilling. Så vi skal have nogle politikere, der rent faktisk tør at tage et opgør med nogle af de magtfulde, gamle industrier, der sidder fast på en oldnordisk, arkæisk forretningsmodel, siger Jens Mattias Clausen fra Marrakech.

Marrakech er springbrættet

I Marrakech skal man forberede det udspil til en lovbog, der skal ligge klar i 2018. På dette tidspunkt skal det altså være klart præcist, hvordan vi når i mål med aftalen fra COP21. I 2018 kommer FN’s klimapanel samtidig med en rapport, der skal forsøge at klarlægge, hvordan vi holder os under en temperaturstigning på halvanden grad. Arbejdet frem til 2018 skal afspejle det ambitionsniveau, der blev forelagt i Paris. Men det er tvivlsomt, at ambitionsniveauet er højt nok.

– Alle lande skal mødes i 2018 for at se på, hvorvidt det kollektive ambitionsniveau matcher det, vi blev enige om i Paris-aftalen. Det ved vi allerede nu, at det ikke gør, siger Jens Mattias Clausen.

LÆS OGSÅ: Klimaforandringer truer din kaffe

Der er lagt et stort arbejde frem på årets klimatopmøde og møderne de kommende år. Jens Mattias Clausen er ikke i tvivl om, hvad Marrakech kan bruges til.

– Vi skal bruge Marrakech som springbræt til at accelerere omstillingen helt konkret, afslutter han.

Klimaekspert Jens Hesselbjerg Christensen har en sidste hilsen til de deltagende parter på COP22, der slutter den 18. november.

– Jeg vil gerne ønske dem held og lykke!