Af Lasse Sjøbeck Jørgensen og Frederik Drescher Kluth
– Jeg vil skyde på, at brætspilsklubben har over 100 forskellige spil nu.
Sådan siger Hans Skov, der er bibliotekar på Vesterbro Bibliotek. Siden Københavns Biblioteker i december stoppede med at låne brætspil ud, har han personligt samlet brætspillene, så de kunne få et nyt hjem hos Vesterbro Brætspilsklub.
– Jeg har bedt bibliotekerne om at sende deres brætspil til mig, og så har jeg sat mig ned og samlet dem alle sammen. Så har vi foræret dem, der fungerede, til vores lokale brætspilsklub her på biblioteket, så de har evig fornøjelse af dem, fortæller Hans Skov.
Han synes, at det var ærgerligt, hvis de velfungerende spil skulle ende deres dage i en stor skraldecontainer, når nogen kunne få glæde af dem.
Læs også: Flere køber brætspil: Her er årets bedste
– Brætspilsklubben har et utroligt lille budget. Den er selvkørende og selvorganiserende, så det var for at give dem en masse nye spil, fortæller han.
Nu bugner det derfor med spil hos Vesterbro Brætspilsklub, der mødes hver onsdag på Vesterbro Bibliotek og Kulturhus. Klubben er åben for alle, og det er gratis at være med.
Briktyveri satte stopper for spiludlån
Københavns Biblioteker startede i 2016 med at udlåne spil, men det viste sig hurtigt, at det var et omfattende projekt. Mange af spillenes brikker blev nemlig stjålet, og derfor brugte bibliotekarerne meget tid på at tælle brikker og samle spil.
Allerede i 2017 stoppede bibliotekerne derfor med at købe nye spil, og i slutningen af 2018 var det altså slut med også at låne spillene.
Det er ærgerligt, at vi ikke længere kan udlåne brætspil, for der var rigtig mange, der brugte ordningen og lånte spil. Det var en skide god idé.
Hans Skov, bibliotekar på Vesterbro Bibliotek
Det ærgrer brætspilleren Karoline Hellum, der tilbringer sin mandag aften på brætspilscafeen Bastard i København.
– Jeg synes, at det er super ærgerligt, at man ikke længere kan låne brætspil på bibliotekerne, fordi brætspil normalt er ret dyre.
Karoline Hellum læser til dagligt jura på Københavns Universitet, og hun spiller både brætspil hos sine venner, på cafeer og på sit kollegium. Derfor er hun også glad for Hans Skovs ide, der samler alle bibliotekernes spil i en brætspilsklub.
– Jeg synes det lyder som et godt initiativ, de har lavet på Vesterbro Bibliotek. Det er godt, at det bliver lavet til en klub i stedet for at brætspillene bare går til spilde og ikke bliver brugt mere, siger hun.
Biblioteker afviser at genindføre brætspilslån
Da Københavns Biblioteker besluttede at stoppe med at udlåne brætspil i 2018, skyldtes det også, at bibliotekerne hellere ville fokusere på deres kerneopgave; litteratur. Det fortæller Inger Gyldenkærne, der er biblioteksfaglig konsulent hos Københavns Biblioteker og blandt andet står for bibliotekernes materialeindkøb.
– Vi har de sidste år arbejdet meget med bibliotekets kerneopgave. Det handler om læsere, og derfor er der ting, vi ikke skal have. Vi vil hellere have børn og voksne til at læse end at tilbyde brætspil, fortæller Inger Gyldenkærne.
Derfor kan det heller ikke komme på tale, at bibliotekerne igen skulle udlåne brætspil, selvom bibliotekerne skulle få tilført flere ressourcer til for eksempel flere bibliotekarer.
– Der kommer ikke til at blive brugt penge på flere indkøb, selvom brætspilsklubben på Vesterbro Bibliotek er en god idé. Kerneopgaven er en anden, så det er helt lukket, forklarer hun.
Beslutningen om at udfase brætspillene er ærgerlig, mener bibliotekar Hans Skov. Han har nemlig selv oplevet, hvor stor efterspørgsel der var efter spillene.
– Det er ærgerligt, at vi ikke længere kan udlåne brætspil, for der var rigtig mange, der brugte ordningen og lånte spil. Der var mange reservationer på spillene, og det var en skide god idé, fortæller han.
Selvom Hans Skov er ked af beslutningen, forstår han dog sagtens rationalet. Han har selv skulle bruge tid på at tælle brikker og samle spil og synes, at det er spild af tid.
– Det er jo desværre konsekvensen af ubemandet åbningstid, hvor borgere kunne komme ind på biblioteket, mens der ikke var noget personale. Det betød, at det blev kastet rundt med spillene, og så skulle vi gå og rydde det op næste dag, forklarer Hans Skov.
Brætspil oplever stadig stigende popularitet
I flere år har brætspil oplevet en stigende popularitet blandt landets unge. Salget af brætspil er steget, og landets brætspilscafeer har kronede dage. Det forklarer spilforsker ved Københavns Universitet Lars Konzack.
– Populariteten har været stigende igennem længere tid, og der er flere unge end tidligere, som spiller brætspil, forklarer han.
Klik på kortet herunder for at se, hvor du kan spille brætspil i København. Artiklen fortsætter under kortet.
Årsagen til den stigende popularitet skyldes, at folk er blevet vant til at spille spil, fortæller Lars Konzack. Det skyldes den teknologiske udvikling, hvor det er blevet mere almindeligt at spille på computeren.
– På grund af, at folk er blevet vænnet til at spille blandt andet computerspil og spil på Facebook, er vi blevet vant til, at spil faktisk godt kan have ret avancerede regler. Det er simpelthen blevet lettere at forholde sig til et spil, der er forholdsvis komplicerede, fortæller Larz Konzack.
Det er dog ikke kun landets unge, der er blevet mere positivt stemt overfor brætspil. Populariteten går nemlig på tværs af generationer, og derfor kan brætspil også være med til at bringe generationer og mennesker sammen, forklarer spilforsker Lars Konzack.
Læs også: Digital udvikling fremmer brætspil-boom
Netop mødet med venner og familie er afgørende for brætspilleren Karoline Hellum.
– Brætspil er en god måde at være social på, fordi man kan lave noget andet end bare at sidde og snakke over en kop kaffe, fortæller siger Karoline Hellum.
Sådan gjorde vi: Journalisterne var på et tidligere besøg på biblioteket blevet gjort opmærksom på, at Hans Skov havde samlet alle bibliotekernes brætspil. Derfor interviewede vi ham, og tog derefter kontakt til Københavns Biblioteker.