Læsehunden Balou er børnenes bedste ven: »Det var noget andet, når man skulle ned til ham«

Tiårige Dominique Levring og læsehunden Balou har sammen styrket Dominique Levrings læselyst. Foto: Privat.

Man siger, at hunden er menneskets bedste ven. En bedste vens opgave er at hjælpe og lytte. På Hørsholm Bibliotek har man derfor fået implementeret det, der hedder en læsehund.

Læsehunden hedder Balou, og dens opgave er at skabe glæde og læselyst blandt børn, der kæmper med læsningen. Hunden er der for at lytte uden at dømme. Tiårige Dominique Levring er en af de børn, der har læst højt for Balou, og for ham hjalp det, at han havde påtaget sig et ansvar.

– Det var noget andet at komme ned på biblioteket, når jeg nu havde sagt ja til at skulle ned til Balou, siger Dominique Levring.

Et forløb sammen med Balou varer seks uger, hvor hver læsestund er 30 minutter. Det foregår efter aftale hver mandag på Hørsholm Bibliotek. Undervejs bliver der både mulighed for at kæle med Balou, snakke om læsningen og læse højt, fremgår det på Hørsholm Kommunes hjemmeside.

Lige pludselig ville han selv låne bøger, der var sværere, end hvad han selv burde kunne læse

Dorte Levring, Dominique Levrings mor

”Hvis det var med Balou, så fik han dem læst”

For Dominique Levring ændrede forløbet mere end blot læselysten. Han har indtil for nylig været bange for hunde, men forløbet med Balou beviste også, at ikke alle hunde er farlige og urolige.

– Balou var jo også en rolig hund, fordi han ikke løb rundt og gøede hele tiden, og nogle gange faldt han endda i søvn, når man læste for ham, siger Dominique Levring.

Efter kort tid kunne Dorte Levring, Dominique Levrings mor, også allerede mærke en forskel, når han skulle vælge bøger.

– Lige pludselig ville han selv låne bøger, der var sværere, end hvad han selv burde kunne læse. Men hvis det var med Balou, så fik han dem læst alligevel, siger Dorte Levring.

Før Balou kunne Dominique Levring slet ikke se meningen med at læse, og læselysten var ikkeeksisterende. I samarbejde med Balou begyndte han dog at elske det, og lige pludselig blev der talt dage ned, indtil det blev mandag igen, og turen gik ned til Balou på biblioteket, lyder det fra Dorte Levring.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Her ses nogle af de billeder Dominique fik af ham og Balou, da han havde gennemført det seks-uger lange forløb. Foto: Privat.

Læs også: Her finder du læsehunde

Dyr kan noget helt særligt

Selve fænomenet læsehund har eksisteret i ti år, og det seneste halvandet år har Fonden for Socialt Ansvar arbejdet med at udbrede læsehunde. Mikkel Hyldebrandt Jensen er chef for programudvikling hos Fonden for Socialt Ansvar, og han mener, at læsehundene netop kan være med til at bringe motivation og læseglæde med tilbage til læsesituationen.

– Hvis der er noget, man ikke er særlig god til, så synes man ofte heller ikke, at det er sjovt. Det er her, hvor læsehundene så kan være med til at skabe en situation, hvor børnene oplever det at læse som noget rigtig dejligt, siger Mikkel Hyldebrandt Jensen.

En læsehund er en venlig og børneglad hund, der lytter tålmodigt, når barnet læser, fremgår det på Fonden for Socialt Ansvars hjemmeside – ligesom Balou. Ifølge Mikkel Hyldebrandt Jensen er det derfor heller ikke bare alle hundeejer, der kan melde deres hund til. Hundene skal igennem en uddannelse, før de kan blive udnævnt som læsehunde.

– Man skal certificeres med hjælp fra hundefaglige hundekonsulenter. De vurderer hunden og udsætter den for forskellige situationer. Her vurderer de, om den er glad for børn og rolig. Hvis den er det, så kan den blive certificeret læsehund, siger Mikkel Hyldebrandt Jensen.

Fonden for Socialt Ansvar og Mikkel Hyldebrandt Jensen håber, at læsehundene på et tidspunkt vil være til stede på alle de danske biblioteker.

Ønsker man et forløb med læsehunden Balou på Hørsholm Bibliotek kan man læse mere på Hørsholm Kommunes hjemmeside.

Sådan gjorde vi: Journalisten fandt læsehunden Balou på Hørsholm Kommunes hjemmeside. Alle kilder er interviewet telefonisk. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.