RADIO: Koreograf vil bekæmpe unges kropsforskrækkelse med nøgen dans

De to dansere Sofia Pintzou og Mikolaj Karczewski optræder i forestillingen ”An Eve and an Adam” som vorherre har skabt dem; nøgne og naturlige. Foto: Granhøj dans.

Af: Amalie Zenker og Ida Ariso

Danskerne har det svært med nøgenhed. I hvert fald hvis man spørger den danske koregraf Palle Granhøj, der er aktuel med forestillingen ”An Eve and an Adam”, hvor de to dansere optræder uden en trævl på kroppen.

– Jeg har arbejdet med nøgenhed i mange år, men på et tidspunkt blev jeg klar over, at herhjemme i vores lille land, der var nøgenhed blevet et problem, hvor jeg ellers altid havde opfattet det som noget befriende. Så tænkte jeg, nu er det da tid til, at jeg laver en politisk ukorrekt, totalt nøgen forestilling.

Det er ikke første gang, at Palle Granhøj bruger nøgenhed i sine forestillinger, men den aktuelle forestilling “An Eve and an Adam” er hans til dato mest nøgne af slagsen.

Historiker: Unge er jo ikke blufærdige på TikTok

De unges forhold til deres krop hænger sammen med, den måde vi lever og er sammen på. Det forklarer historiker ved Århus Universitet Ning de Connick-smith.

– Jeg tror, det har at gøre med vores ændrede livsvilkår, og vores ændrede boforhold. Rigtig mange børn i dag bor i et parcelhus med to badeværelser og jeg tror, rigtig mange af dem er vant til at have deres eget bad.

Ning de Connick-Smith tilføjer, at hun ikke mener, der er tale om en egentlig blufærdighed, men derimod er tale om en kropsforståelse, der kommer forskelligt til udtryk alt efter situationen.

– Hvis man ser på, hvad der sker på datingsites, TikTok, Instagram og andre platforme, kan man jo ikke tale om, at de er blufærdige. Jeg finder det mere relevant at spørge, hvad det er for en kropsforståelse, de unge har. Og der tyder det jo på, at de kan vise sig frem på eksempelvis TikTok og datingportaler, men ikke i et skolebad.

Forestillingen “An Eve and an Adam”

  • Forestillingen turnerer rundt i Danmark fra d. 2-12 november
  • Forestillingen spiller i København, Næstved, Holstebro og Hjørring
  • Forestillingen indbragte i 2019 koregraf Palle Granhøj en Reumert for årets danseforestilling

Kilde: Granhøj dans og I SCENE

Fotograf pynter Christiansborg med nøgenbilleder 

Palle Granhøj er langt fra den eneste, der gør brug af krop og nøgenhed i kunst. Den nøgne krop er til stede mange steder i kunsten. Fra bryster på kopper, til penisnøgleringe og smykker med aftryk af vaginaer.

En af de kunstnere, der gør brug af den nøgne krop i sin kunst, er fotograf Mathilde Grafström. Hun tager billeder af nøgne kvinder, og det er der en god grund til.

– Nøgenheden provokerer og støder i dagens Danmark, og mange bryder sig ikke om den. Men hvis vi ikke elsker vore egne kroppe, og ikke tør stå ved den og også som kvinder dele vores skønhed med andre, hvor er vi så henne?

Mathilde Grafström er aktuel med udstillingen Female Beauty på Christiansborg, hvor hendes fotografier har prydet Kim Valentins (V) mødekontor, siden d. 8. oktober i år. Der bliver de hængende frem til foråret 2021.

– Med billederne vil jeg gerne sende et budskab til politikerne om, at en nøgen krop altså er noget helt naturligt og uskyldigt, og jeg vil opfordre til at gøre op med den kropsforskrækkelse, der eksisterer i samfundet.

Nøgenheden i mode og design

Der hvor nøgenheden kan skabe forandring er, hvis den spreder sig i samfundet. Sådan lyder det fra kunsthistoriker og kunstanmelder Trine Ross.

– Jeg tror mere, at det er vigtigt, at det kommer andre steder fra. Fra designere, modeskabere, smykkemagere og den slags mennesker.

Hun forklarer, at kroppen og nøgenhed altid har været til stede og fyldt meget i kunsten.

– Kroppen er og har altid været meget tilstede i kunsten. Nøgne kvindekroppe har altid været et kæmpe motiv i kunsten fortæller hun.

Ved at vise mangfoldige kroppe, kan kunsten dog være med til afhjælpe blufærdighed og kropsforskrækkelse. Selvom det er noget kunsten ifølge Trine Ross allerede gør.

– I kunsten har det længe været sådan, at det er det aparte, der dyrkes. så selvom jeg godt tror, at kunsten kan hjælpe, er det nok noget kunsten allerede gør, lyder der fra hende.

Nøgenhed, naturister og skepsis

Om kunst kan være med til at flytte bjerge angående forholdet til nøgenhed, er der delte meninger om. Interesseorganisationen Danske Naturister forholder sig skeptisk.

–  Nøgenhed i kunsten er et isoleret fænomen, og vil ikke smitte af på gennemsnitsdanskerens syn på nøgenhed uden for teatrets fire vægge. Blufærdigheden bliver hængende med overtøjet i garderoben, under forestillingen, lyder det fra Formand for Danske Naturister, Torben Larsen.

Stod det til Palle Granhøj, burde hans nøgne danseforestilling vises for alle landets unge.

– Om vi skulle spille den for alle de unge mennesker i Danmark, ja det synes jeg vi skulle, men det er desværre ikke noget vi selv bestemmer, fastslår han.

Vi tog til Palle Granhøjs forestilling, kort inden, den havde præmiere i Næstved. Hør med her.

Sådan gjorde vi: Vi blev opmærksomme på Palle Granhøjs forestilling på sitet Kulturnaut.dk. Vi syntes, at det lød interessant og tog derefter kontakt til kilderne i artiklen og radioindslaget.