Radio: Morgensang på biblioteket er også for de unge

Med sangbog i hånden synger folk med på morgenens fire udvalgte sange. 
Foto: Alberte Sandager og Caroline Ryberg Albæk.

Af Alberte Sandager og Caroline Ryberg Albæk  

Morgensang er ikke længere forbeholdt højskolesamling eller ældre mennesker med skingre falsetter. Det seneste år har unge i tyverne og starten af trediverne nemlig for alvor fået øjnene op for fænomenet.

Københavns Hovedbibliotek er en af de mange kulturinstitutioner, der nyder godt af de unges fornyede interesse. Hver onsdag morgen klokken 8.30 inviterer biblioteket til morgenssang, og ifølge Lars Kjefred, der er ansvarlig for arrangementet, er det ikke svært at få folk til at dukke op.

– Det er en stor succes, og normalt ser vi 150 til 200 fremmødte, siger han.

Denne onsdag i efterårsferien står cirka 60 sangglade københavnere troligt i bibliotekets lobby. Alles ansigter peger i retning af bibliotekets store vinduesparti, som vender ud mod Krystalgade, så sangerne kan betragte livet på gaden, imens de synger. De morgenfriske stemmer er en blandet flok, lige fra pensionister, til nybagte mødre på barsel og unge studerende.

Morgensang er blevet familietradition
En af morgensangens yngre repræsentanter er Samuel Himmelstrup, som er 26 år og læser statskundskab på Københavns Universitet. På spørgsmålet om, hvorfor han er dukket op, svarer han,

–   Det er hyggeligt og dejligt at synge!

Læs også: Morgensang hitter blandt unge i hovedstaden

Men er morgensang ikke lidt gammeldags, kan man dristes til at tænke? Jo, mener Samuel.

– Det er MEGET gammeldags, men der er jo en grund til, at man har gjort det så længe – det er fordi det er rart, det er fælleskab, og det er en god måde at starte dagen på, siger han.

Samuel fortæller, at morgensang på Hovedbiblioteket er blevet en god tradition for ham og hans nærmeste. Det samme fortælle 27-årige Maj Jensen Christensen, der er kandidatstuderende på CBS.

– Jeg er her med min veninde, og vi har begge to ret travlt, så det der med at mødes lidt tidligt en onsdag morgen, og lige spise morgenmad inde i cafeen, og så tage til morgensang, og tage videre på arbejde, det er sådan en ret hyggelig måde lige at få set hinanden på.

Det er tydeligt at mærke, at hele lobbyen oser af god stemning og fællesskab, lige fra de første kommer ind i af svingdøren, og til de sidste takker af og haster videre til dagens gøremål. En duft af smørbagte croissanter og kaffe hænger i luften. Folk hilser med kram, til dem de kender, og smiler rundt til de andre sangglade mennesker. 

Morgensangen på Hovedbiblioteket er et lille åndehul for folk – en rolig, hyggelig og meningsfuld start på dagen. En arrangement som de fleste har tid til at deltage i, inden dagen for alvor går i gang med arbejde, studie og andre gøremål.

Sådan gjorde vi: Ideen til radioindslaget og artiklen opstod, da en medstuderende skrev en artikel om, at morgensang hitter blandt unge i hovedstaden. De journaliststuderende deltog derfor i et sangarrangement på Københavns Hovedbibliotek, hvor der blev foretaget tre interviews.