Kvote 2-ansøger: En plads på psykologistudiet er som at lede efter en nål i en høstak.

Mie Johanne Jacobsen drømmer om at blive optaget på psykologistudiet og søger i år for tredje gang. Foto: kildes private arkiv.

Ligesom tusindvis af andre søger Mie Johanne Jacobsen i år ind på sit drømmestudie på kvote 2. Målet er psykologistudiet, og med to afviste forsøg i bagagen håber hun på, at tredje gang bliver lykkens gang.

– Psykologi er mit drømmestudie. Det er virkelig det, jeg brænder for, og det er det, jeg gerne vil arbejde med, siger Mie Johanne Jacobsen.

Antallet af kvote 2 ansøgere er steget markant fra 2008 til 2019. I 2008 søgte 22.197 ind på kvote 2, og i 2019 er tallet steget til 51.622. Og på psykologi er der hård konkurrence om pladserne.

Jagten på drømmestudiet

Psykologistudiet er en uddannelse, som ligger højt rangeret på manges ønskeliste, hvorfor den kræver et meget højt snit. I 2018 var gennemsnittet på Psykologi på Københavns Universitet for at blive optaget på kvote 1 11,7. Og nåleøjet på kvote 2 er ikke meget lettere at komme igennem. Her kom der 969 ansøgninger i 2018, og ud af de 233 der blev optaget det år, var der kun 46 kvote 2-pladser.

Mies gennemsnit er ikke højt nok, og hun har derfor tyet til andre metoder til at få sit ønske om optagelse på drømmestudiet opfyldt. Så nu bugner hendes CV af erfaringer og studieophold, som er nogle af de parametre, som psykologistudierne vægter højt og bedømmer kvote 2-ansøgere ud fra.

Læs også: Unge venter i uvished på akut bolig

– Jeg har lavet mange forskellige ting for at forbedre mine chancer for at blive optaget på uddannelsen. Jeg har været på high school i USA, rejst rundt i Australien, arbejdet i en børnehave i fire år, og nu går jeg på pædagoguddannelsen, siger Mie Johanne Jacobsen.

– Det er virkelig frustrerende, at jeg ikke kan komme ind på mit drømmestudie, fordi det er det eneste studie, jeg virkelig brænder for.
Mie Johanne Jacobsen, kvote 2-ansøger.

Selvom Mie Johanne Jacobsen har mange erfaringer, som hun kan bruge til sin motiverede ansøgning, har det ikke båret frugt, de to gange hun har søgt, og det frustrerer hende.

– Det er virkelig frustrerende, at jeg ikke kan komme ind på mit drømmestudie, fordi det er det eneste studie, jeg virkelig brænder for. Jeg prøvede virkelig ihærdigt at få det snit, man skulle have for at komme ind, men der var få eksamener, hvor jeg havde en dårlig dag, og det afgjorde min skæbne, siger Mie Johanne Jacobsen og uddyber:

– Det er også frustrerende at have brugt to år af mit liv på at søge ind på en uddannelse. Hvis jeg heller ikke kommer ind i år, skal jeg vente et år mere. Mange af mine venner har en bachelor nu, og jeg er ikke engang gået i gang endnu, siger hun.

Optagelsesprøve på vej 

På Københavns Universitet arbejder man lige nu på at implementere et nyt system, som vil komme folk som Mie Johannes Jacobsen til gode.

I 2020 vil det nuværende system på Københavns Universitet, hvor man bedømmes ud fra gennemsnit og en kvote 2 ansøgning, nemlig blive lavet om til, at alle ansøgere skal til en optagelsesprøve og et mundtlig eller skriftligt interview.

Læs også: Psykolog til sundhedsfaglige: I skal turde tale om sex

– Det nye system er godt, fordi det gør, at flere får en chance for at blive optaget. Det gør de ved, at vi kigger på både resultater fra den gymnasiale uddannelse, testresultater fra optagelsesprøven og det mundtlige eller skriftlige interview, i stedet for kun at kigge på karakterer og erfaringer, som ikke altid siger noget om personens nuværende faglige niveau, siger Pernille Kindtler, der er sektionschef i uddancelsservice på Københavns Universitet.

Og Mie Johanne Jacobsen ser positivt på det kommende system.

– Hvis man laver optagelsesprøver baseret på viden indenfor faget og laver et interview, vil det helt sikkert hjælpe mig, siger Mie Johanne Jacobsen og uddyber:

– Ved en prøve giver man alle en chance for at blive optaget, og ved et mundtligt interview kan man se folk an og snakke med dem, og derigennem kan man vurdere den enkeltes motivation. Det synes jeg er en god ting.

Det nye system vil hun komme til at opleve næste år, hvis hun igen i år ikke bliver optaget. Mie Johanne Jacobsen giver nemlig ikke op så let, og hun er villig til at søge igen næste år.

– Hvis jeg ikke kommer ind i år, vil jeg søge igen næste år. Det er min drøm, så jeg vil ikke give op foreløbig, siger hun.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen opstod ud fra det faktum, at det fredag den 15. marts var sidste frist for kvote 2 ansøgninger. Derudover fordi mange flere gange søger en kvote 2 plads på deres drømmeuddannelse forgæves. Kilden blev fundet i et facebookopslag.