Raske drenge bekymrer sig om sen pubertet

Kønsdelene vokser, stemmen bliver mørk og håret springer frem hist og her. Puberteten er en særlig tid, og for nogle kan ventetiden virke meget lang. 
Foto: Pixabay, Public Domain

Det er meget forskelligt, hvornår drenge går i puberteten. Typisk sker det fra 9-14 års alderen, men den store variation blandt aldersgruppen, gør det ikke altid lige let at være pubertetsdreng.

På Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet oplever de, at 13-årige drenge kommer ind og bekymrer sig om, hvorvidt de mon kommer i puberteten.

– Drengene føler sig lige så tit ‘sent ude’, som pigerne gør. De kan føle sig stressede, når alle vennerne er kommet i puberteten, og der ikke er sket noget hos dem selv, fortæller læge Alexander Busch.

Læs også: Unge besvimer, når pubertet er på skoleskemaet

Selvom de ligger inden for det normale, så bekymrer det dem, om de udvikler sig. Og det gør det bestemt ikke lettere, at pigerne, som regel, er et år tidligere ude, forklarer lægen.
Årsagerne til pubertetstiming er uklare, men forventningerne er store.

Mange drenge har et urealistisk billede af, hvornår man går i puberteten.
Jeppe Hald, national projektleder for Sex & Samfund

Fuldvoksent skønhedsideal på rekordtid
Hvorfor får jeg ikke udløsning? Hvor stor skal en penis være? Hvornår bliver jeg højere?
Store spørgsmål om seksualitet og en ny krop bryder pubertetshjernen. Om man udvikler sig samtidig med vennerne er én sag, men hvordan kroppen former sig plager lige såvel de unge. En brusende nervøsitet for at opnå et skønhedsideal på rekordtid.

Privatsnak og Sexlinien er to separate rådgivnings- og informationsportaler under foreningen Sex og Samfund. De unge er helt anonyme, når de eksempelvis ringer for at få svar på, om de er normale. Det er typisk drenge i aldersgruppen 12-14 år, der bekymrer sig, forklarer Jeppe Hald, som er national projektleder og rådgiver ved Sex & Samfund.

Drenge ned til 11 år kontakter os og spørger, hvorfor de ikke får udløsning, når de onanerer
Jeppe Hald, national projektleder hos Sex & Samfund

Privatsnak er særligt for de yngre drenge under 15 år. Her sidder rådgivere som Jeppe Hald klar ved telefonen, når drenge ned til 11 år ringer ind frustrerede over, at de ikke får udløsning, når de onanerer. Han forklarer, hvordan de henter forventningerne fra pornofilm og andre drenges beretninger. Derfor bliver de nervøse for deres seksualfunktion, når klimaks ikke stemmer overens med det, der vises på skærmen.

-Generelt har mange drenge et urealistik billede af, hvornår man går i puberteten, siger han.

De fleste drenge spørger ind til penisstørrelse, og både hos Sex & Samfunds anonyme telefonlinier og på Alexander Buschs klinik forklarer de drengene, at det er meget forskelligt, hvornår kønsdelene begynder at vokse, og hvordan en penis ser ud.

Som far, så søn
Problemet er, at drenge ofte måler sig med kammerater, som kommer fra helt andre familier end dem selv. Hvis din far er en spinkel mand på 1,70, så bliver du højest sandsynlig ikke selv en bredskuldret fyr på 2 meter, forklarer Jeppe Hald.

Og der er noget om snakken. Tidligere forskning har nemlig vist, at størstedelen af gangene, hvor drenge oplever forsinket pubertet, har faren også selv være en såkaldt “late bloomer”, forklarer Alexander Busch.

Han og en forskergruppe har netop færdiggjort et studie i drengegener, som har afsløret, at bestemte gener kan være årsagen til den sene pubertet. Fremover håber lægerne på at kunne bruge den nye viden i klinisk praksis, hvor man tester drengene for at se, om deres DNA kan være en del af forklaringen.

Læs også: Ny forskning: Sen pubertet hos drenge ligger i generne