Ny HPV-ordning overser udsat gruppe

Flere burde have adgang til nyt HPV tilbud, mener AIDS-Fondet.
Foto: Fairsociety.ie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

40 gange. Så meget større er smitterisikoen for unge homo- og biseksuelle drenge, hvis ikke de er vaccineret for HPV. Og mens pigerne kan blive vaccineret gratis fra de er 12 til de er 18 år, så findes denne mulighed ikke for drengene. De kan nemlig kun blive vaccineret, indtil de fylder 12 år.

Homo- og biseksuelle drenge på 13 år og op kan derfor udsætte sig selv og andre for HPV. Mange af disse drenge har deres seksuelle debut i teenageårene, og uden en vaccine er de udsatte. Hvis de vil have vaccinen, skal de selv betale. Den koster cirka 1800kr.

Fra d. 1. juli 2019 vil drenge, der bliver 12 år denne dag eller derefter, kunne blive HPV-vaccineret gratis. Der er ikke planlagt gratis vaccine til ældre drenge på nuværende tidspunkt.

– Derfor har vi brug for en “catch-up” ordning, der sikrer, at man også efter det 12. år kan få den her mulighed, siger Andreas Gylling Æbelø, der er direktør for AIDS-Fondet.

AIDS-Fondet mener derfor, at der skal en bedre løsning til.

Jeg synes, det er åbenlyst, at der skal være en mulighed også efter det 12. år, i hvert fald for den her særlige højrisikogruppe, siger Andreas Gylling Æbelø.

Han mener, at det er et problem, hvis de unge drenge misser det korte vindue, der er for at få den gratis vaccine, og så senere finder ud af, at de er homo- eller biseksuelle. Så har de ikke længere muligheden for at få vaccinen gratis.

Læs også: Mænd gider ikke høre om sygdom

Jonas Nikolajsen er 24 år og homoseksuel. Han blev selv seksuelt aktiv meget sent i sine teenageår, og han er klar over, at han har en forøget risiko for HPV-relateret kræft. Alligevel er han ikke vaccineret.

– Men det var jeg, hvis jeg havde den gratis mulighed, siger Jonas Nikolajsen.

Fakta om HPV:

  • De fleste vil blive smittet mindst en gang i deres liv, hvis de er seksuelt aktive.
  • De fleste HPV-infektioner er uden symptomer.
  • Det anbefales at vaccinere inden seksuel debut
  • Mænd kan også få andre HPV-relaterede kræftformer; kræft i penis, mund, svælg og mandler
  • Der findes tre HPV-vacciner der kan forebygge analkræft.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

HPV eller Human papillomavirus overføres ved seksuel kontakt. Den kan også smitte uden sex, og også ved sex med kondom. Cirka 41 mænd får årligt konstateret analkræft i Danmark.

Flokimmunitet

Heteroseksuelle drenge er beskyttet under det, der kaldes flokimmunitet. De er altså ikke udsat i samme grad, da en stor del af pigerne er vaccineret. Det har været et af argumenterne for, at det kun har været piger, der har haft tilbuddet om gratis vaccine. Men de homo- og biseksuelle drenge er ikke beskyttet af pigernes immunitet, når de har sex med andre drenge.

I sidste halvdel af 2018 gennemførte Sundhedsstyrelsen et pilotprojekt, hvor alle homo- og biseksuelle drenge mellem 15 og 20 år kunne få gratis HPV-vaccine.

Det var AIDS-Fondet, der stod for afviklingen af projektet, hvor de unge drenge kunne møde op i København, Odense, Århus eller Ålborg og få den gratis HPV-vaccine. Det var også muligt at møde op uden forældre.

-Det var en succes. Vi har haft rigtig, rigtig travlt. Vi var i hvert fald tilfredse med det antal, der kom igennem, og det var Sundhedsstyrelsen også, siger Andreas Gylling Æbelø

Projektet bliver i skrivende stund evalueret og Sundhedsstyrelsens endelige rapport samt faglige vurdering forventes klar i maj 2019.

Sådan gjorde vi: Artiklen er inspireret af regeringens nye HPV-vaccine program til drenge. Citaterne kommer fra et telefoninterview og en mailkorrespondence.