Offentligt ansatte skal frit kunne benytte deres ytringsfrihed, til at gøre danskerne opmærksomme på kritisable forhold i den offentlige sektor. Regeringen og Enhedslisten vil derfor foreslå, at chefer i det offentlige nu skal bevise, at kritiske medarbejdere ikke står til fyring, fordi de har kritiseret arbejdspladsen offentligt. I Foreningen for Offentligt Ansatte(FOA) velkommer man forslaget, men ekspert i forvaltningsret Pernille Koch advarer mod en overdreven brug af denne omvendte bevisbyrde.
»Hvis en medarbejder er beskyttet af omvendt bevisbyrde, kan det være enormt vanskeligt at afskedige vedkommende, selvom der kan være reelle grunde til det,« siger jurist Pernille Boye Koch.
På barselsområdet gælder den omvendte bevisbyrde allerede idag. Det er derfor ikke nogen ny opfindelse til værktøjskassen, når medarbejdere skal sikres deres rettigheder.
»Det er vores indtryk, at omvendt bevisbyrde har fungeret godt, i forhold til at beskytter kvindelige ansatte, der bliver gravide,« siger Kirsten Andersen, afdelingsformand i FOA.
Mulighed for spekulation
Det kan være fristende for visse medarbejdere, at spekulere i den beskyttelse, de kan finde i den omvendte bevisbyrde.
»Hvis man hænger lidt yderligt på jobbet, og man godt selv ved det. Så kan man jo ikke udelukke, at nogle vil spekulerer i den omvendte bevisbyrde, og skrive et kritisk læserbrev til pressen. Så skal arbejdsgiveren pludselig bevise, at afskedigelsen intet har med læserbrevet at gøre,« siger jurist Pernille Koch.
I FOA mener man, at man skal tage højde for de situationer, hvor en medarbejder kunne tænkes at spekulere i beskyttelsen af den omvendte bevisbyrde, som regeringen foreslår skal beskytte medarbejdere, der bruger deres ytringfrihed til, at kritiserer arbejdspladsen offentligt.
»Ytringsfriheden for offentlig ansatte har trange kår i dag. Og vi skal ikke glemme, at vi netop har ytringsfrihed for offentigt fordi det skal skabe åbenhed i den offentlige sektor,« siger Kirsten Andersen.