SOSU’er og sygeplejersker anmelder mere vold

Flere offentligt ansatte anmelder vold og trusler. Foto: Flickr
Flere offentligt ansatte anmelder vold og trusler.
Foto: Flickr

En social- og sundhedsassistent bliver ramt af en kniv, der bliver kastet af den beboer, som assistenten er ved at give mad. En sygeplejerske forklarer en patient, at der går et par timer, inden behandlingen kan gå i gang, fordi der er rigtig mange patienter. Det resulterer i en trussel på livet.

Igen har de offentligt ansatte anmeldt flere episoder om vold og trusler på arbejdspladsen sammenlignet med sidste år. Anmeldelser af vold mod offentligt ansatte er steget fra 1637 i 2013 til 1705 tilfælde i 2014. Det svarer til en stigning på fire procent.

Læs også: Vold og dødstrusler er sygeplejerskernes hverdag

Antallet af anmeldelser om trusler mod offentlige ansatte er ligeledes steget fra 575 til 609 tilfælde i samme periode. Det svarer til en stigning på seks procent.

Det viser tal nye tal fra Danmarks Statistik.

Vold mod offentligt ansatte

– 6 % af de offentligt ansatte har været udsat for fysisk vold på arbejdspladsen inden for de sidste 12 måneder

– 9% har været udsat for trusler om vold på arbejdspladsen inden for de sidste 12 måneder

– Sygeplejersker, pædagoger, læger, socialrådgivere, SOSU’er samt politi- og fængelsbetjente er nogle af de jobgrupper, som er udsat for flere trussel- og voldshændelser end gennemsnittet.

– For eksempel svarede over 30% af SOSU’erne, at de havde været udsat for vold eller trusler om vold inden for de seneste 12 måneder.NFA offentliggør en opdateret undersøgelse i starten af april i år.

Det viste en omfattende undersøgelse af vold og trusler mod offentligt ansatte som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, foretog i 2012.

Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Flere opgaver og færre hænder giver utilfredse borgere

I hovedorganisationen for 450.000 offentligt ansatte, FTF, finder man udviklingen bekymrende. Formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, peger på, at de ansatte i dag har mindre tid til at udføre deres opgaver end tidligere, og det mener hun kan være en del af forklaringen på udviklingen i anmeldelser:

En socialrådgiver har cirka 10 minutter ud af en time til samtale med den enkelte. Resten af tiden skal bruges til rapporteringer og administration
Bente Sorgenfrey, formand for FTF

Når de offentligt ansatte får mindre tid til den enkelte, kan det betyde, at borgerne bliver utilfredse og frustrerede, og så er der nogle, som bliver voldelige, mener Bente Sorgenfrey:

– Der er blevet færre til at løse opgaverne, og fordi opgaverne ikke er blevet færre – tværtimod – betyder det, at man har mindre tid til den enkelte, og det er med til at eskalere nogle af de her problemstillinger, siger Bente Sorgenfrey.

Med de nye tal fortsætter tendensen til, at offentlige ansatte år efter år anmelder flere episoder om vold og trusler. I 2001 modtog politiet 1030 voldsanmeldelser, og det betyder, at antallet er steget med 65 procent på 13 år.

Antallet af anmeldte trusler er ligeledes steget med over 75 procent fra 2001 til 2014.

Flere anmeldelser betyder ikke nødvendigvis mere vold

Det fremgår imidlertid ikke af de offentliggjorte tal, om udviklingen i anmeldelser betyder, at der rent faktisk forekommer flere tilfælde af vold og trusler mod de offentligt ansatte, fastslår Det Kriminalpræventive Råd:

– Det er vanskeligt at svare på, om der er tale om en reel stigning, eller om det skyldes flere anmeldelser. I den årlige offerundersøgelse spørger vi, om folk har været udsat for vold, og om de har anmeldt det. Der tyder tallene på, at man anmelder vold i stigende grad, og det er nok den største grund til, at tallene stiger, forklarer analytiker i Det Kriminalpræventive Råd, Rannvá Møller Thomsen.

Læs også: Trusler på jobcentre stresser ansatte

FTF anerkender, at det kan være svært at afgøre, om der er tale om flere anmeldelser eller flere faktiske trussel- og voldshændelser.

Regeringen vedtog i slutningen af februar en aftale sammen med SF og Enhedslisten, som sikrer 135 millioner kroner over de næste fire år til at forbedre arbejdsmiljøet for de offentligt ansatte med særligt fokus på forebyggelse af vold, arbejdsulykker og nedslidning på jobbet.