Rejse til ferieparadis kan føre til politianmeldelse, hvis man ikke er opmærksom

Koralrev Foto: Flickr, Marian

En charterrejse et ferieparadis på den anden side af verden kan hurtigt ende i en politianmeldelse eller bøde, hvis man ikke er opmærksom.

Nye tal fra Miljøstyrelsen viser nemlig, at der i de første måneder af 2019 allerede er flere sager om overtrædelse af de internationale regler om import af truede dyr og planter end i hele 2018.

Toldere har siden starten af året konfiskeret over 300 ulovlige stenkoraller og otte kæmpemuslinger hos 76 danskere i henholdsvis Københavns- og Billund Lufthavn.

– Det er super vigtigt, at man først går til de lokale myndigheder inden man tager noget med hjem, når man køber souvenir. Det er i det hele taget godt at kontakte os, hvis man er i tvivl. Man skal altid kontakte myndighederne, hvis man står i den situation
Elin Pitter, Biolog i Miljøstyrelsen

Læs også: Sveriges sidste koralrev risikerer at dø

Ifølge Biolog Elin Pitter fra Miljøstyrelsen er det oftest turister fra Thailand og Australien, der bare gerne vil have en feriesouvenir med hjem til hylden i stuen.

– Alle dem vi konfiskerer i tolden kender slet ikke til reglerne, og de er meget kede af at blive politianmeldt. Men det gør også, at de ikke gør det igen, siger Elin Pitter.

CITES regler

– CITES er en international konvention til kontrol af handel over landegrænser med vilde dyr og planter.- CITES omfatter omkring 5000 dyrearter og ca. 28.000 plantearter. Arterne er, afhængig af hvor truede de er, opført på liste I, II eller III. Liste I indeholder totalt truede dyr, som er absolut forbudt at handle med.

– Danmark har ud over en dansk CITES-bekendtgørelse fælles CITES regler med de øvrige EU-lande i form af diverse EU forordninger.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Kan føre til uoprettelige skader

Det er vigtigt at følge reglerne, for ellers kan det have alvorlige konsekvenser ifølge marinebiolog ved Københavns Universitet, Kathrine Worsaae.

–  Hvis folk køber koraller på lokale markeder, kan det have den konsekvens, at de lokale begynder at drive rovdrift på det, fordi der er penge i det. Man ender derfor med at støtte, at koralrev uddør, siger Kathrine Worsaae.

Læs også: Disse populære rejsemål forsvinder snart

Det kan have store konsekvenser, at folk ikke kender til reglerne på området. Det kan både ende med en politianmeldelse og bøde, men det har samtidig endnu større konsekvenser for verdens koralrev.

– Det kan sammenlignes med at fælde regnskov, som fører til, at der ikke længere kan gro ting, der hvor man fælder. Det er det samme med koraller. Hvis man først begynder at fjerne ting fra koralrevene, så sker der det, at du ændrer levegrundlaget, og det kan medføre, at der aldrig kan vokse koraller igen, siger Kathrine Worsaae.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Kontakt myndighederne

Elin Pitter kommer med en vigtig huskeregel, som man altid kan følge, hvis man er i tvivl om, hvorvidt man bryder reglerne.

– Det er super vigtigt, at man først går til de lokale myndigheder inden man tager noget med hjem, når man køber souvenir. Det er i det hele taget godt at kontakte os, hvis man er i tvivl. Man skal altid kontakte myndighederne, hvis man står i den situation, siger Elin Pitter.

Miljøstyrelsen laver både videoer og brochure, der skal øge opmærksomheden omkring problemet. De prøver derudover at skabe opmærksomhed om problemet gennem rejsebureauer.

Sådan gjorde vi: Artiklen er inspireret af en ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen, som er udgivet d. 18 marts. Citaterne er alle indsamlet via telefoninterviews.