Den lette summen fra de fremmødte overdøves af de bløde jazztoner fra bandet i hjørnet. De ankomne mødes med brede smil og en velkomstdrink fra det stort opdækkede, centrale bord i lokalet. Røde Kors’ afdeling i Gentofte Kommune fylder 100 år og det blev markeret med en jubilæumsfejring for medlemmer, frivillige og venner af Røde Kors Gentofte.
Florence Laraignou, forkvinde for Røde Kors Gentofte, står i døren og hilser smilende på alle, der træder ind. Hun har været forkvinde i næsten fem år og har set frem til aftenens begivenhed.
– Jeg syntes jo, det har gået helt fantastisk, og det er dejligt at se så mange engagerede mennesker komme og fejre det sammen med os, fortæller hun glad.
Hun mener, at Røde Kors har en vigtig funktion i forhold til at hjælpe udsatte, særligt når det kommer til den nuværende krig i Europa.
– Vi er jo meget engagerede i sociale aktiviteter og at tjene penge til vores landskontor, så at vi kan yde støtte ude i verden. Tjene penge til de udsatte og samtidig hjælpe de udsatte i Danmark, siger Florence Laraignou.
Støtten kommer ikke af sig selv
Røde Kors Gentofte er blandt de større afdelinger i Danmark, og det kan tilskrives det fællesskab, der over årene er blevet bygget op, fortæller Marianne Nielsen, aktivitetsleder for kommunikation, Røde Kors Gentofte.
– Det er vigtigt, at vi som frivillige oplever konkret, at vores indsats gør en forskel, og at der bliver sat pris på den. For mange er det også vigtigt med det gode fællesskab omkring aktiviteterne. Mange af vores frivillige har været med i mange år, siger Marianne Nielsen.
Og de mange frivillige er vigtige for afdelingen, for der er rigeligt at se til. Specielt med juleperioden lige om hjørnet.
– Vi har både de faste aktiviteter som butikkerne, besøgstjenesten, vågetjenesten mv., men i løbet af året har vi også julehjælp og særlige kampagner, som i år er med fokus på behovet for hjælp til ukrainske flygtninge, siger Marianne Nielsen.
Læs også: Ukrainske børn sidder fast i modtageklasser: »De tænker på, at de skal tilbage til Ukraine«
Røde Kors Gentofte
– Røde Kors Gentofte havde første bestyrelsesmøde d. 15 december 1922, men af hensyn til juletravlheden besluttede man at rykke fejringen til torsdag d. 10 november.
– I Gentofte er der 150 frivillige tilknyttet, fordelt ud over 10 forskellige aktivitetsområder.
– Røde Kors har 250 genbrugsbutikker fordelt over landet.
Kilde: Røde Kors
Med en krig i Europa fremgår det også, at der er et øget behov for hjælp, særligt til de ukrainske flygtninge.
– Røde Kors’ formål med at hjælpe mennesker i nød både i verden og i Danmark er mere aktuelt end nogensinde. Samtidig er det vigtigt, at Røde Kors er upolitisk og hjælper alle mennesker, der er ofre for krige, katastrofer og fattigdom – uanset hvem og hvor de er. I Røde Kors tilpasser vi både vores globale og lokale aktiviteter efter, hvor behovet er størst. Lokalt er det vigtigt, at vi selv har indflydelse på, hvilke aktiviteter vi prioriterer, hvordan aktiviteterne er organiseret, og hvordan de skal udvikles – i samarbejde mellem os frivillige, siger Marianne Nielsen.
Inde i en positiv udvikling
Blandt aftenens talere, er både nuværende og tidligere ansigter i Røde Kors’ organisation. En af dem var forfatter og forhenværende vicegeneralsekretær for Røde Kors Danmark, Preben Søgaard Hansen. Efter han forlod stillingen i Røde Kors, har han kastet sig over at undersøge historien bag organisationen, hvilket han fortalte om til aftenens arrangement. Han ser en positiv udvikling.
– Mine tanker på den lange bane går på, at en afdeling som Gentofte, som mange andre afdelinger også i øvrigt, er inde i en kolossal udvikling med flere og flere frivillige aktiviteter, der hjælper både kommunen og civilsamfundet. Det positive er jo, at de formår at rekruttere frivillige og samtidig fastholde dem, der er der. Den vigtigste opgave er at støtte op om det sociale arbejde i samarbejde med kommuner og civilsamfundet, siger Preben Søgaard Hansen.
Han mener også, at organisationens arbejde netop nu viser sin berettigelse.
– Nu er vi så i en situation, hvor der er krig i Europa igen, og der ser vi jo så en styrke ved Røde Kors, ved at kunne samarbejde på tværs af landegrænser, og ikke kun det, men også på tværs af krigens grænser, siger Preben Søgaard Hansen.
Jubilæumsfejringen fandt sted i Byens Hus i Hellerup torsdag d. 10/11 2022. Selvsamme lokaler, som dannede rammerne, ved Røde Kors Gentoftes første bestyrelsesmøde i 1922.
Sådan gjorde vi:
Journalisten tog kontakt til Røde Kors Gentofte og foretog et interview med aktivitetslederen for kommunikation, Marianne Nielsen, over skrift. De andre interviews blev foretaget til Røde Kors Gentoftes jubilæums arrangement i Byens Hus i Hellerup.