Lovløsheden hersker på cykelstierne i Gentofte: »Vi mangler politiet i bybilledet«

Gentoftegade i Gentofte Kommune. / Foto: Caroline Søs Brylle Geisler

På overfladen virker borgerne i Gentofte fornøjet over at være cyklister i deres kommune. En undersøgelse fra Gentofte Kommunes hjemmeside viser, at 80% af Gentoftes cyklister er tilfredse eller meget tilfredse med at være cyklister i kommunen. Hopper man derimod et smut ind i de mange Gentofte-grupper på Facebook, eller går en tur ned langs Ordrupvej, får piben en anden lyd. Her kalder Gentofte-borgere kommunen for decideret lovløs. De savner politiet på cykelstierne.

Klaus Hansen på 58 år er chauffør for børn og ældre i Gentofte Kommune og medlem af Facebook-gruppen ‘2820 Gentofte’. Her udveksles alt fra efterlyste katte, sociale arrangementer, p-skive regler og meget andet. Men de sidste mange opslag har handlet om noget helt andet: Nemlig Gentofte Kommunes adfærd på cykelstien.  

– Hver evig eneste dag ser jeg 20-30 mennesker på cykel uden lys og uden hjelm, som kører vanvittigt, og som kun har fokus på sig selv, siger Klaus Hansen til NetAvisen. 

Ifølge Klaus Hansen, og mange andre i Facebookgruppen, er Gentofte gået hen og simpelthen blevet “lovløs”. Det er i et ord, som går igen og igen, når problemerne på Gentoftes cykelstier bliver omtalt i grupperne. Her skriver Gentofte-borgere, at kommunens cyklister ser stort på loven og hverken holder for rødt, viser af eller har lys på cyklen. 

– Folk kører overfor rødt og uden lys, og politiet gør intet ved det, siger Klaus Hansen.

Går man en tur langs Ordrupvej, nikker forbipasserende til problematikken. Otte ud af ti borgere, som NetAvisen har talt med, svarer ja til, at der er store problemer med at overholde færdselsloven blandt kommunens cyklister.

– Folk kører over for rødt. Så sent som i morges var der to unge fyre, der gjorde det lige foran mig, fortæller Kamille Huus, som er bosat i Gentofte.

Læs også: Ny kampagne skal optimere sikkerheden ved skole i Glostrup

Gentoftegade i Gentofte Kommune. / Foto: Caroline Søs Brylle Geisler.

Hvor er politiet?

I Facebookgruppen ‘2820 Gentofte’ efterlyser mange politiets tilstedeværelse. Her hævder borgerne, at man kan gøre, hvad man vil, fordi politiet aldrig er at finde i gadebilledet. De savner ganske enkelt at hilse på et par betjente i ny og næ.

– Vi mangler politiet i bybilledet. Politiet har travlt med alt muligt andet, lyder det fra Klaus Hansen.

Nordsjællands politi genkender dog ikke borgernes anklager om mangel på tilstedeværelse. I et skriftligt svar til Netavisen fortæller de, at de gør deres bedste for, at de og deres opgaveløsning er synlig over for den brede danske befolkning.

– Vi fordeler vores ressourcer, som det er nødvendigt – og er til stede i Gentofte Kommune lige så meget som i distriktets andre kommuner, skriver de i en mail.

Nordsjællands politi kan endvidere ikke genkende, at der i Gentofte skulle ske flere lovbrud i forhold til cykeladfærd end i resten af deres distrikt.

– Vi kan ikke svare på, hvorfor de mennesker, I har haft kontakt med i Gentofte, ikke føler, at de ser politi i deres gadebillede, udtaler Nordsjællands politi.

Netavisen har kontaktet Gentofte Kommune, som ikke ønsker at stille op til et telefonisk interview, og som fortsat ikke har vendt tilbage på mail.