Sådan føder du uden smerte

Det er muligt at føde naturligt med meget mindre smerte, hvis nogen overhovedet.

Det er muligt at føde naturligt med meget mindre smerte, hvis nogen overhovedet. Sådan lyder salgsargumentet ved fødselsforberedelseskurset Smertefri Fødsel.

En rolig og naturlig fødsel, hvor du er afslappet og i kontrol fra første ve til barnet er født og uden de berygtede smerter. Det strider imod de flestes forestillinger om at føde et barn.

Det er dog lige præcis sådan en fødsel, kursusvirksomheden Smertefri Fødsel vil træne deres kursister til at få. Metoden har mødt kritik, men vælger du alligevel at tro på, at det er muligt, kan du se hvordan metoden virker her:

Livmoderen skal have arbejdsro
Du skal lære at trække vejret overfladisk og være helt afspændt i kroppen under veerne.

 Livmoderen er nemlig én stor muskel, som arbejder for at livmodermunden skal åbne sig, så barnet kan komme ud. Og den muskel har brug for ro til at arbejde. Når man trækker vejret dybt, rammer vejrtrækningsmusklen den spændte livmoder, og derfor føles veerne så smertefulde.

Hvis du derimod lærer den overfladiske vejrtrækning, også kaldet Labora Vejrtrækningen, bevæger vejrtrækningsmusklen sig kun øverst i brystet, og giver den spændte livmoder fred til at arbejde.

Kroppen lærer at genkende den overfladiske vejrtrækning, så den kommer automatisk ind i rytmen, når veerne starter. Derfor anbefaler kurset, at du træner 15 minutter hver dag i to-tre måneder op til fødselen.

Du skal træne
Du skal træne din krop til at kende forskel på, hvornår en muskel er spændt, og hvornår den er afslappet. Derved kan du træne den til at være helt afspændt, selvom livmoderen arbejder. Smerterne føles nemlig kraftigere, hvis du spænder op i kroppen.

Du lærer at presse med de øverste mavemuskler, så du bruger mindst mulig energi og kan presse i et tempo og på en måde, der forebygger, at du sprækker.

Hvis du har trænet intensivt op til fødselen, bliver du ofte tryggere ved fødselen. Det giver en ro, som i sig selv er smertelindrende.

»Hvis man lærer teknikkerne og træner flittigt, kan man opleve en helt smertefri fødsel,« siger Anja Bay, som er stifter og uddannelsesleder i kursusvirksomheden Smertefri Fødsel.

Læs også:

Kvinder tager på kursus i smertefri fødsel

Holland tryner Danmark i hjemmefødsler