Sådan undgår du stress mandag efter ferien

Arbejdsopgaver, der har hobet sig op og en mailindbakke, der er propfyldt. Sådan ser virkeligheden ud for mange mennesker, der på mandag vender tilbage til jobbet efter en uges efterårsferie. Heldigvis findes der en række tips, som du snildt kan benytte for at undgå, at den første arbejdsuge efter ferien ender i et stresshelvede.

”Vi skal strukturere vores hverdag, ikke konstruere den,” fortæller Johan Bendixen, der er stress- og erhvervscoach: ”Det handler om at planlægge og strukturere sine arbejdsdage, når man skal på arbejde efter en ferie”.

Allerede om søndagen, før arbejdsugen rigtigt går i gang, skal man, ifølge Johan Bendixen, sætte sig ned og planlægge den kommende uge. Det samme gælder, når man er vendt tilbage til sin arbejdsplads.

”Den første dag på arbejde er man ‘egentlig ikke på arbejde’. Der skal man bruge dagen på at planlægge den kommende uge. Man bruger mandag til at planlægge sin periode fra nu og frem til juleferien. Man skal lave nogle mål og delmål,” forklarer Johan Bendixen.

Få styr på din mailindbakke
Et stort problem i dagene efter en ferie kan være de mange mails, som ligger og venter i indbakken.

”Når du nu møder op på arbejde, bliver du sikkert bombarderet med alle mulige mails. Så de første par dage man møder op, skal man ikke lave andet end at have styr på alle disse mails,” forklarer Thomas Milsted, der er foredragsholder og forfatter med hovedfokus på stress og arbejdsglæde.

Overvurder ikke ferieeffekten
Thomas Milsted forklarer, at det er vigtigt, at man ikke går og tror, at man kan fortsætte feriestemningen de første par dage på arbejdet efter ferien.

”Det her med at gå rundt og tænke, at effekten af en ferie den varer lang tid – det gør den ikke. Den slutter sådan set efter allerhøjst en dag efter sådan en efterårsferie. Så er man på igen,” siger han. De mange mails og andre arbejdsopgaver venter og ”derfor duer det ikke, at gå rundt og have den der idé om, at man skal slappe af og starte langsomt op”, uddyber Thomas Milsted.

Planlæg et lyspunkt
Et sidste trick til at få den første arbejdsuge efter ferien til at gå lidt nemmere er at have noget godt at se frem til i den nærmeste fremtid.

”Allerede første weekend efter ferien skal man arrangere noget, som man kan se frem til og glæde sig til. Det kan være et plaster på såret. Så kan man komme sig over den første uge,” afslutter Thomas Milsted.

Læs også:

Sådan tackler du stress

Stress og depression kan ende med hjerneskader