Undgå stress – tag din hund med på arbejde

Menneskets bedste ven kan hjælpe med at reducere stress på arbejdspladsen og øge kommunikationen mellem kolleger. Det viser en ny undersøgelse, der er lavet af forskere på Virginia Commenwealth University. Forskerne fandt frem til, at ansatte oplevede betydeligt mindre stress de dage, hvor de tog deres hund med på arbejde. 

Ifølge Janne Skakon, der er erhvervspsykolog, kan man sammenligne virkningen med andre stressforebyggende metoder som mindfullness og meditation.

– Hér ledes tankerne væk fra det, som bekymrer eller stresser os, og hjernen bringes i ro, hvorefter vi har større overskud og potentiale for effektiv og kreativ problemløsning. Og det som hunde potentielt kan medvirke til, er at hjælpe os med at lede tankerne væk fra det komplicerede og krævende, der relaterer sig til arbejde, siger Janne Skakon, erhvervspsykolog og lektor ved Københavns Universitet.

Undersøgelsen blev lavet over en uge på en amerikansk detailvirksomhed med 550 ansatte. De ansatte blev hver dag sat til at udfylde spørgeskemaer og aflevere spytprøver, så forskerne kunne måle deres stressniveau.
 

Om morgenen var der ingen forskel mellem de ansatte, der havde medbragt hund og dem, der var uden hund.  Men som arbejdsdagen skred frem, steg stressniveauet betydeligt hos medarbejderne uden hund, mens stressniveauet faldt hos medarbejdere, der havde hunden med.

Pause fra skærmen
Ditte Breineberg er én af dem, der nyder godt af fordelene ved at tage sin hund med på arbejde.

– Jeg får holdt flere små pauser og kommer ud og får lidt luft. Jeg er ikke-ryger, så jeg kommer ikke ned på gaden flere gange om dagen og holde pause fra skærmen, ligesom rygerne gør. Men når jeg har min hund med, kommer jeg lidt ud, fortæller Ditte Breineberg, der er grafisk assistent på magasinet Cover.

De små pauser, hvor man får tankerne hen på noget andet, er vigtige for at undgå stress. Det kan hunde hjælpe med.

– Stressforskning viser, at timinutters pauser, et par gange i løbet af en arbejdsdag, hvor man laver noget andet end at koncentrere sig om arbejdet, reducerer stress og de skadelige følgevirkninger. Det er reelt set dét der sker, for medarbejdere der tager hunden med på arbejde, forklarer erhvervspsykolog Janne Skakon.

Fælles samtaleemne
Undersøgelsen viste også, at kommunikationen mellem medarbejderne blev forbedret, når der var hunde til stede. Forskerne så, at ansatte uden hund spurgte deres medarbejdere, om de måtte lufte deres hund. På den måde bliver hunden et fælles samtaleemne for de ansatte.

– Det kan give kollegerne noget andet at tale om. Den her ufarlige smalltalk, der jo også gør, at vi kan komme lidt tættere på hinanden som mennesker. Og det kan så igen medvirke til at fremme samarbejdet på et professionelt plan, påpeger erhvervspsykolog Janne Skakon.

»Den bider ikke«
De amerikanske forskere understreger, at det er en god idé at have en virksomhedspolitik på området, der gør det klart, at det kun er stuerene, venlige og velopdragne hunde der må komme med på arbejde. Men det rejser spørgsmålet om, hvornår en hund er venlig.

– Det kan jo være en lidt subjektiv oplevelse. Hvilken hund er venlig? Som et ekstremt tilfælde kender man de her hundeejere, der siger, »den bider ikke«, og så står hunden bare med totalt rejste børster, siger Janne Skakon.

Derfor mener hun, at forskningsresultatet skal tages med forbehold.

– Inden en arbejdsplads opfordrer medarbejderne til at tage hundene med på arbejde, bør man lige undersøge, hvorvidt det er noget, alle medarbejdere forholder sig positivt til, for ellers kan der lynhurtigt opstå konfliktfyldte situationer, som skal håndteres. Ikke alle mennesker bryder sig jo om hunde, og så er idéen med stressreduktion jo så som så, forklarer erhvervspsykolog Janne Skakon.

Ditte Breineberg har indtil nu haft god respons fra kollegerne på Cover.

– Kollegernes reaktion har været virkelig god og positiv. Flere spørger efter ham, når han ikke er med. Et par stykker mere har haft deres hund, eller en de passede, med, siger Ditte Breineberg.

Undersøgelsen er den første af sin slags på området, og de amerikanske forskere vil nu efterprøve undersøgelsen ved at lave flere forsøg med hunde på arbejdspladser.
 

Links

Undersøgelsen

Virginia Commonwealth University